Ζήσης Ψάλλας

To Prozac, η εμπορική ονομασία της φλουοξετίνης, εισήχθη στην αγορά των ΗΠΑ για τη θεραπεία της κατάθλιψης το 1988. Τριάντα χρόνια αργότερα, οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν με ακρίβεια πώς το φάρμακο ασκεί τα αποτελέσματά του επί της διάθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι, επιπλέον της γνωστής δράσης του φαρμάκου στους υποδοχείς της σεροτονίνης, η φλουοξετίνη θα μπορούσε να αναδιατάξει του νευρώνες στον ιππόκαμπο των ποντικιών. Αναφέρουν τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό ACS Chemical Neuroscience.

Η φλουοξετίνη ήταν το πρώτο φάρμακο στην κατηγορία ουσιών που είναι γνωστές ως εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs: selective serotonin reuptake inhibitors) και εγκρίθηκαν από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Οι SSRI θεωρούνται ότι λειτουργούν κυρίως με την αύξηση της ποσότητας της νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη που είναι διαθέσιμη για τη σηματοδότηση μεταξύ των νευρώνων, αλλά οι ερευνητές υποψιάζονται ότι θα μπορούσαν να συμβαίνουν και άλλες διαδικασίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε παλαιότερες μελέτες, ο Massimo Pasqualetti και οι συνεργάτες του έδειξαν ότι η γενετική εξάντληση και η αποκατάσταση της σεροτονίνης σε ποντίκια θα μπορούσε να αναδιατάξει τους νευρώνες στον ιππόκαμπο. Τώρα, ήθελαν να δουν αν οι πιο λεπτές αλλαγές στη διαθεσιμότητα της σεροτονίνης που προκαλούνται από τη θεραπεία με φλουοξετίνη θα μπορούσαν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα μοντέλο ποντικού που εκφράζει πράσινη φθορίζουσα πρωτεΐνη (GFP: green fluorescent protein) στους νευρώνες που παράγουν σεροτονίνη στον εγκέφαλο. Έδωσαν σ’ αυτά τα ποντίκια φλουοξετίνη στο πόσιμο νερό τους για 28 ημέρες και έπειτα συνέκριναν τα σήματα GFP στους εγκεφάλους τους με εκείνα των ποντικών που δεν έλαβαν το φάρμακο.

Τα ποντίκια που έλαβαν φλουοξετίνη είχαν νευρώνες που παράγουν σεροτονίνη που ήταν λιγότεροι σε αριθμό και μικρότεροι σε διάμετρο από εκείνες των ποντικών ελέγχου, αλλά μόνο στον ιππόκαμπο.

Αν και οι συνέπειες αυτής της διαρθρωτικής αναδιάταξης είναι επί του παρόντος άγνωστες, θα μπορούσαν να συμβάλουν στον τρόπο με τον οποίο τα αντικαταθλιπτικά ασκούν το θεραπευτικό τους αποτέλεσμα, είπαν οι ερευνητές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης