Στα τέλη του Ιανουαρίου δημοσιεύθηκε από το υπουργείο Υγείας η αναθεωρημένη Θετική Λίστα Φαρμάκων, δηλαδή ο κατάλογος των αποζημιούμενων φαρμάκων. Στη νέα λίστα περιλαμβάνονται περίπου 60 νεοεισαχθείσες δραστικές ουσίες, που μπορούν πλέον να συνταγογραφούνται από τους ιατρούς.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια θετική εξέλιξη, καθώς επιτρέπει –μετά από δύο χρόνια αναμονής– την πρόσβαση των ασθενών στην Ελλάδα σε μια σειρά από σύγχρονες, καινοτόμες θεραπείες, οι οποίες ήδη είναι διαθέσιμες και αποζημιώνονται σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ αυτών είναι δύο καινοτόμες θεραπείες της Roche, που επιδιώκουν να καλύψουν ιατρικές και θεραπευτικές ανάγκες και να προσφέρουν λύσεις σε ασθενείς με καρκίνο ή με πολλαπλή σκλήρυνση. 

Ειδικότερα, η πρώτη αφορά σε μια ανοσοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου, μιας νόσου η οποία αγγίζει χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα. Η Roche, η οποία καινοτομεί εδώ και χρόνια στον τομέα της ογκολογίας, υλοποιεί σήμερα ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ανάπτυξης ανοσοθεραπειών. Πρόκειται για μια μέθοδο που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή, για να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα, βελτιώνοντας σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης.

Η Roche διερευνά τα πιθανά οφέλη της ανοσοθεραπείας μεμονωμένα, αλλά και σε συνδυασμό με χημειοθεραπείες, στοχευμένες θεραπείες ή άλλες ανοσοθεραπείες. Στόχος είναι η παραγωγή ενός ευρέως φάσματος θεραπευτικών επιλογών, ώστε να παρέχεται στους θεράποντες ιατρούς η δυνατότητα εξατομικευμένης θεραπείας: να διατίθεται δηλαδή, για κάθε πάσχοντα, ένας συνδυασμός θεραπειών που μπορεί να ενεργοποιήσει το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα, στη μάχη κατά του καρκίνου. Η αποζημίωση της συγκεκριμένης ανοσοθεραπείας θα συμβάλει στην επιμήκυνση και τη βελτίωση της ζωής των ασθενών με ορισμένες μορφές καρκίνου, μειώνοντας το κόστος της θεραπευτικής παρέμβασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δεύτερη καινοτόμος θεραπεία της Roche αφορά στην κατηγορία νοσημάτων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η Πολλαπλή Σκλήρυνση, μια χρόνια νόσος από την οποία εκτιμάται ότι πάσχουν περίπου 2,8 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο το κόσμο, ενώ αποτελεί την κύρια αιτία μη τραυματικής αναπηρίας σε νεαρούς ενήλικες.

Παρ’ ότι η συγκεκριμένη ασθένεια δεν είναι ιάσιμη, η πρόγνωσή της έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της αυξημένης διαθεσιμότητας των νέων θεραπειών που τροποποιούν τη νόσο. Σήμερα, η Roche φέρνει και στους ασθενείς στην Ελλάδα μια τέτοια θεραπεία, η οποία με έγκαιρη χορήγηση μπορεί να συμβάλει στη μείωση της δραστηριότητας της νόσου, επιτυγχάνοντας σημαντική μείωση στην εξέλιξη της αναπηρίας μακροχρόνια και βελτιώνοντας με αυτό το τρόπο την ποιότητα ζωής των ασθενών. 

Πέρα από τα οφέλη για τους ασθενείς και τους οικείους τους, η πρόσβαση στη φαρμακευτική καινοτομία δημιουργεί ευρύτερο θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και στην κοινωνία μιας χώρας. Συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα υγείας, στην αύξηση της παραγωγικότητας του πληθυσμού, στη βελτίωση του προσδόκιμου και της ποιότητας ζωής των πολιτών. 

Για το λόγο αυτό, το ζήτημα της αξιολόγησης και της αποζημίωσης των καινοτόμων θεραπειών αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία κατά τη διαμόρφωση των πολιτικών φαρμάκου και υγείας σε όλο τον κόσμο. Στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται να κινείται πλέον και η Ελλάδα, ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις και τις καθυστερήσεις του παρελθόντος. 

Σήμερα η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να επενδύσει στις δυνατότητες της φαρμακευτικής καινοτομίας, προκειμένου να οικοδομήσει ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας, προς όφελος των ασθενών, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η Roche, μια εταιρία που εδώ και 125 χρόνια πρωτοπορεί στην ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων και διαγνωστικών τεχνολογιών, θα συνεχίσει να στηρίζει αυτή την προσπάθεια υπεύθυνα και ουσιαστικά. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης