ΗΠΑ: Η φαρμακοβιομηχανία Merck ζητεί έγκριση για χάπι κατά του κορωνοϊού

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021, 14:33
ΗΠΑ: Η φαρμακοβιομηχανία Merck ζητεί έγκριση για χάπι κατά του κορωνοϊού

Η φαρμακοβιομηχανία Merck υπέβαλε αίτηση χορήγησης επείγουσας άδειας για χάπι κατά του κορωνοϊού, στις αρμόδιες ρυθμιστικές Aρχές των ΗΠΑ (FDA).

Εφόσον εγκριθεί από την Aμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, θα είναι το πρώτο χάπι για τη θεραπεία του κορωνοϊού. Η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Όλες οι άλλες θεραπείες που υποστηρίζονται από τη FDA κατά της νόσου απαιτούν ενδοφλέβια χορήγηση ή ένεση.

Βάσει στοιχείων που δημοσιεύθηκαν, το πειραματικό αντιικό φάρμακο Molnupiravir που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Merck & Co μειώνει στο μισό τον κίνδυνο θανάτου ή νοσηλείας λόγω σοβαρής COVID-19.

«Ένα ασφαλές, αποτελεσματικό και σε προσβάσιμη τιμή φάρμακο, που χορηγείται από το στόμα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τεράστια πρόοδος στη μάχη κατά της COVID-19», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Πίτερ Χόρμπι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος ειδικεύεται στις νεοεμφανιζόμενες μολυσματικές ασθένειες.

«Αυτό θα αλλάξει τον διάλογο σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της COVID-19», ανέφερε από την πλευρά του ο CEO της Merck, Ρόμπερτ Ντέιβις.

Στη μελέτη για το εν λόγω φάρμακο συμμετείχαν ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη COVID ήπιας ή μέτριας μορφής, οι οποίοι είχαν συμπτώματα που δεν διήρκεσαν παραπάνω από πέντε ημέρες. Σε όλους τους ασθενείς υπήρχε τουλάχιστον ένας παράγοντας κινδύνου που συνδεόταν με την αντίδραση του οργανισμού τους στη νόσο, όπως η παχυσαρκία ή το γήρας.

Σύμφωνα με τη Merck, από τη μέχρι στιγμής αλληλουχία του ιού, φαίνεται πως το Molnupiravir είναι αποτελεσματικό απέναντι σε όλες τις παραλλαγές του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης της άκρως μεταδοτικής Δέλτα, η οποία βρίσκεται πίσω από την πιο πρόσφατη έξαρση νοσηλειών και θανάτων παγκοσμίως.

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία αναμένει να έχει ολοκληρώσει την παραγωγή 10 εκατ. δόσεων του φαρμάκου μέχρι το τέλος του 2021.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021, 15:07