Επιμέλεια : Θάνος Ξυδόπουλος

Ο Αμερικανός Bill Bryson έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο για τα γεμάτα πρωτοτυπία και χιούμορ ταξιδιωτικών εντυπώσεων βιβλία του. Αυτή τη φορά κάνει ένα διαφορετικό ταξίδι, ένα ταξίδι στο γνώριμο – αλλά ταυτόχρονα και τόσο άγνωστο – σώμα μας. Όπως περιγράφει και ο ίδιος, «είμαστε απείρως πιο πολύπλοκοι και θαυμαστοί, και συχνά πιο μυστηριώδεις, απ’ ό,τι είχα ποτέ υποψιαστεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο βιβλίο «Το σώμα: Ένας ταξιδιωτικός οδηγός», των εκδόσεων Μεταίχμιο, ο Bryson μας ταξιδεύει, με την μοναδικά ευφυή και διασκεδαστική του γραφή, στο θαύμα του ανθρώπινου σώματος. Με κατανοητό τρόπο και όχι με επιστημονικούς όρους, μας παρουσιάζει όλα τα εκπληκτικά μυστικά που κρύβονται στο σώμα μας και στη νευρολογική του σύσταση ενώ μας εξηγεί και τη μοναδική του ικανότητα να αυτοθεραπεύεται.

Είναι, σαν να λέμε, ένα εμπεριστατωμένο εγχειρίδιο για να εξερευνήσεις και να κατανοήσεις το σώμα σου και τις δυνατότητές του – αλλά με έναν τρόπο εθιστικό και γεμάτο χιούμορ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μέσα από εντυπωσιακά επιστημονικά δεδομένα, μαθαίνουμε άγνωστες λεπτομέρειες για την ανατομία του σώματός σου και θα γελάσεις με συναρπαστικές ιστορίες.

Θα μάθουμε πράγματα, όπως: «Αν σας αποσυναρμολογήσουμε, είστε πραγματικά τεράστιοι. Αν κάποιος ίσιωνε και τέντωνε τους πνεύμονές σας, θα κάλυπταν ένα γήπεδο του τένις και οι αεραγωγοί μέσα τους θα έφταναν από το Λονδίνο μέχρι τη Μόσχα. Το μήκος όλων των αιμοφόρων αγγείων θα αγκάλιαζε τη Γη δυόμισι φορές. Το πλέον αξιοσημείωτο κομμάτι όλων αυτών είναι το DNA σας. Έχετε ένα μέτρο απ’ αυτό χωμένο μέσα σε κάθε κύτταρο και έχετε τόσο πολλά κύτταρα που, αν κάνατε όλο το DNA στο σώμα σας μια και μόνο λεπτή κλωστή, το μήκος της θα ήταν δέκα δισεκατομμύρια μίλια, θα έφτανε πέρα από τον Πλούτωνα. Για σκεφτείτε το: υπάρχει αρκετό υλικό στον εαυτό σας ώστε να φτάσει πέρα από το ηλιακό σύστημα. Ανήκετε στο σύμπαν, με την πιο κυριολεκτική έννοια του όρου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έγραψαν για το βιβλίο

Απολαυστικό… Ο Bryson είναι εξαιρετικός στο να κατευνάζει τους φόβους μας και να διαλύει διαδεδομένους μύθους.

New York Times Book Review

Έχοντας μελετήσει άρθρα επί άρθρων, έχοντας συζητήσει με εκατοντάδες γιατρούς και βιολόγους και έχοντας διαβάσει μια βιβλιοθήκη βιβλία, ο Bryson, ο οποίος φαίνεται πως το καταδιασκέδασε στην πορεία, μας προσφέρει μια λίστα από θαύματα, μια περιπλάνηση στην επικράτεια που δεν μπορεί να συλλάβει το ανθρώπινο μάτι. Εύθυμη πρόζα που σε παρασύρει, καλοκουρδισμένη αφήγηση διανθισμένη με αστεία, άγνωστες λεπτομέρειες και βιογραφικές παρεκβάσεις… που καταλήγει στην απόλυτη συνταγή για καλύτερη ζωή: φάτε λίγο λιγότερο, ασκηθείτε λίγο περισσότερο.

Guardian

Το σώμα : Ένας ταξιδιωτικός οδηγός

Μετάφραση: Γιώργος Μαραγκός

Κατηγορία: Non fiction

Τίτλος πρωτοτύπου: The Body: A guide for occupants

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης