Ζήσης Ψάλλας

Η βινποσετίνη (vinpocetine), μια ένωση που βρίσκεται σε πολλά συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, προειδοποιούν υγειονομικοί υπάλληλοι των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ανασκόπηση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) διαπίστωσε ότι η vinpocetine μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή να βλάψει το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

«Συμβουλεύουμε τις έγκυες γυναίκες και τις γυναίκες που θα μπορούσαν να μείνουν έγκυες να μην λαμβάνουν vinpocetine», δήλωσε η Αναπληρώτρια  Επίτροπος του FDA, Δρ. Amy Abernethy, σε ένα δελτίο ειδήσεων. «Συμβουλεύουμε επίσης τις εταιρίες να εμπορεύονται συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν vinpocetine να διασφαλίσουν προειδοποιήσεις ασφαλείας κατά της χρήσης από έγκυες γυναίκες και γυναίκες που θα μπορούσαν να μείνουν έγκυες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βινποσετίνη είναι μια ανθρωπογενής ένωση που χρησιμοποιείται σε ορισμένα διατροφικά συμπληρώματα. Μπορεί να εμφανίζεται στις ετικέτες ως εκχύλισμα Vinca minor.

Τα συμπληρώματα που περιέχουν βινποσετίνη ισχυρίζονται ότι ενισχύουν τη μνήμη, την εστίαση ή την ψυχική οξύτητα. Eπίσης ότι αυξάνουν την ενέργεια και την απώλεια βάρους.

Σε ορισμένες χώρες, η ουσία αντιμετωπίζεται ως φάρμακο και χορηγείται με ιατρική συνταγή.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, τα συμπληρώματα που περιέχουν την ένωση δεν έχουν εξεταστεί από τον FDA. Έτσι, ούτε η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα ούτε οι ισχυρισμοί της ετικέτας για αυτά τα συμπληρώματα εγκρίνονται, ανέφερε ο οργανισμός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης