ΕΟΦ: Oι ελλείψεις φαρμάκων και η νέα διαδικτυακή εφαρμογή

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019, 03:00
ΕΟΦ: Oι ελλείψεις φαρμάκων και η νέα διαδικτυακή εφαρμογή

Ο Eθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), θέλοντας να παρακολουθεί από κοντά την εφοδιαστική αλυσίδα των φαρμακευτικών προϊόντων ενεργοποίησε χθες την νέα πλατφόρμα δήλωσης των ελλείψεων φαρμάκων στην αγορά.

Η νέα διαδικτυακή εφαρμογή, με την ονομασία «Υποβολή αναφορών ελλείψεων φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης», στην οποία θα έχουν πρόσβαση ασθενείς, φαρμακοποιοί και γιατροί, ώστε να δηλώνουν άμεσα ένα φάρμακο που βρίσκεται σε έλλειψη, θα παρακολουθεί τις ελλείψεις στην ελληνική αγορά σε πραγματικό χρόνο ενώ, παράλληλα, θα συνεχίσει να λειτουργεί το σύστημα δηλώσεων από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Πάντως στο πλαίσιο του χθεσινού συνεδρίου Hellas Pharm, οι εκπρόσωποι των εμπλεκομένων φορέων υποστήριξαν ότι οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, με πολλές παραμέτρους και κανένας κρίκος της αλυσίδας δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού, σήμερα, στην ελληνική αγορά βρίσκονται σε έλλειψη 50 φάρμακα διάφορων παθήσεων, 23 νοσοκομειακά και 12 εμβόλια.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει το «πολύπλευρο» αυτό πρόβλημα, ο ΕΟΦ, αναπτύσσει ένα σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής σε διάφορα σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ήδη εδώ και τρία χρόνια λειτουργεί διαδικτυακό σύστημα καταγραφής των πωλήσεων από τις φαρμακευτικές εταιρείες στα φαρμακεία, τις φαρμακαποθήκες και τα νοσοκομεία, σε πραγματικό χρόνο, καθώς και των συνταγογραφήσεων μέσω ΗΔΙΚΑ.

Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, Ηλίας Γιαννόγλου, στη φαρέτρα του Οργανισμού αναμένεται να προστεθεί ακόμα μία αντίστοιχη εφαρμογή, για την καταγραφή των πωλήσεων φαρμάκων μεταξύ φαρμακαποθηκών.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόγλου, το σημείο αυτό αποτελεί μεγάλη «πληγή», καθώς καινούριες περιφερειακές φαρμακαποθήκες συγκεντρώνουν φάρμακα από τα φαρμακεία και τις εταιρείες και τα στέλνουν απευθείας στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλήρης έλλειψη από την εσωτερική αγορά.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019, 03:00