Ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη είναι θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ μεγαλύτερο εκτιμάται ότι είναι το ποσοστό στην Ελλάδα, δηλαδή στο 16%, όπως προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.

Στην αφύπνιση του ελληνικού κοινού σχετικά με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση στοχεύει εκδήλωση για γονείς και εκπαιδευτικούς, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 12.00-14.00 στα Public Συντάγματος, στο πλαίσιο του δωρεάν σεμιναρίου του infokids.gr με τίτλο «Σσσς, είναι μυστικό… Όχι δεν είναι!».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρήσιμες πληροφορίες θα προσφέρουν η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη, συντονίστρια στην Ελλάδα της Καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, και ο ψυχίατρος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδρυτής της ΑΜΚΕ «ομπρέλα – Νευροεπιστήμες & Ψυχική Υγεία», Ορέστης Γιωτάκος.

Άξιο λόγου είναι ότι η εκστρατεία «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης επιδιώκει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, αξιοποιώντας τα ενημερωτικά εργαλεία του Συμβουλίου της Ευρώπης: το παιδικό παραμύθι «Κίκο και το χέρι», το έντυπο «Ο Κανόνας των Εσωρούχων» με οδηγίες για γονείς και το φυλλάδιο «7 τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας».

Χρήσιμος για τους γονείς είναι ο «Κανόνας των Εσωρούχων» προκειμένου να εξηγήσουν στα παιδιά τους ποια είναι εκείνα τα σημεία του σώματός τους στα οποία δεν επιτρέπεται να τα αγγίζουν. Συγκεκριμένα, ενισχύει την προσπάθεια των γονιών να κάνουν κατανοητό στα παιδιά ότι το σώμα τους τούς ανήκει, τη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό και ένα κακό άγγιγμα ή χάδι, καθώς και τη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό και ένα κακό μυστικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο εγχείρημα των γονιών συμβάλλουν ενημερωτικά εργαλεία, όπως είναι οι δύο ιστορίες κινουμένων σχεδίων «Το Μυστικό της Νίκης» και «To Μυστικό της Νίκης 2 – Η περιπέτεια του Βίκτωρα». Ειδικότερα, οι οπτικοακουστικές ιστορίες στέλνουν όλα τα μηνύματα της καμπάνιας σε γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά κυρίως σε παιδιά, με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό τρόπο, με απώτερο στόχο την προστασία των παιδιών.

«Η διδασκαλία των δικαιωμάτων στα παιδιά, καθώς και των τρόπων προστασίας τους, θα μπορούσε να γίνει μέρος των προγραμμάτων σπουδών από μικρή ηλικία. Εξίσου σημαντική προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματιών που έχουν άμεση επαφή με τα παιδιά» εξηγεί ο ψυχίατρος Ορέστης Γιωτάκος, ο οποίος θα δώσει στους συμμετέχοντες στο σεμινάριο χρήσιμες συμβουλές για την έγκαιρη ανίχνευση, αλλά και την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Στην προσπάθεια αυτή θα μπορούσαν να συνεισφέρουν, όπως επισημαίνει ο ίδιος, εκπαιδευτικοί, γιατροί, νοσηλευτές, αστυνομικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, εισαγγελείς, εγκληματολόγοι, οι οποίοι έχουν συχνή επαφή με παιδιά και θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι ώστε να ανιχνεύουν και να αντιμετωπίζουν έγκαιρα την παιδική κακοποίηση.

Σημειώνεται ότι τα δωρεάν σεμινάρια του infokids πραγματοποιούνται για τέταρτη χρονιά και αποσκοπούν στο να δώσουν στους γονείς έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση για θέματα που έχουν να κάνουν με την ανατροφή, την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών τους.

Κορυφαίοι ειδικοί αναλύουν σημαντικά θέματα που απασχολούν κάθε οικογένεια, κάθε δεύτερο Σάββατο, στον φιλόξενο χώρο των Public Συντάγματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης