Ζήσης Ψάλλας

Τo δεύτερο κύμα της COVID-19 βρίσκεται σε εξέλιξη φέρνοντας στο προσκήνιο ξανά τη συλλογική ανοσία ή ανοσία της αγέλης. Σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο για τον κορωνοϊό, συνεπώς όταν κάποιος μιλά για ανοσία της αγέλης υπονοεί τη διάδοση της φυσικής μόλυνσης. Όμως η φυσική ανοσία της αγέλης έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα. Για να επιτευχθεί, πρέπει να νοσήσουν πολλοί άνθρωποι και θα υπάρξει υψηλός αριθμός θανάτων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανοσία της αγέλης έχει σχετιστεί με τη “δεξιά” ή “φιλελεύθερη” πολιτική γιατί αφήνει τα πράγματα να εξελιχθούν χωρίς παρέμβαση. Στις αρχές Οκτωβρίου, ένα φιλελεύθερο think tank και μια ομάδα επιστημόνων κυκλοφόρησαν ένα έγγραφο που ονομάστηκε Great Barrington Declaration. Σε αυτό, ζητούν να επιστέψει η κανονική ζωή για τα άτομα που έχουν χαμηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19, δηλαδή για τα νεαρά άτομα, με σκοπό να εξαπλωθεί ο SARS-CoV-2 σε επαρκές επίπεδο σ’ αυτά τα άτομα και να προκύψει η ανοσία της αγέλης. 

Οι επιστήμονες αυτοί έγραψαν: «Προερχόμενοι από την Αριστερά και τη Δεξιά, καθώς και από όλο τον κόσμο, έχουμε αφιερώσει την καριέρα μας στην προστασία των ανθρώπων. Οι τρέχουσες πολιτικές lockdown προκαλούν καταστροφικές επιπτώσεις στη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη δημόσια υγεία. Τα αποτελέσματα (για να αναφέρουμε μερικά μόνο) περιλαμβάνουν χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην παιδική ηλικία, λιγότερους διαγνωστικούς ελέγχους για καρκίνο, επιδείνωση των καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και της ψυχικής υγείας -οδηγώντας σε αύξηση της θνησιμότητας παραπάνω από το αναμενόμενο μέσα στα επόμενα χρόνια, με την εργατική τάξη και τα νεότερα μέλη της κοινωνίας να επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος».

Η κίνηση αυτή πυροδότησε μια αντίδραση, από άλλους επιστήμονες, που χαρακτήρισε την παραπάνω προσέγγιση «επικίνδυνη πλάνη η οποία δεν στηρίζεται από επιστημονικά στοιχεία». Υπογράφοντας το αντίπαλο John Snow Memorandum, οι επιστήμονες αυτοί θεωρούν ότι η πολιτική της φυσικής ανοσίας της αγέλης θα έχει απαράδεκτα υψηλό ανθρώπινο τίμημα. Λένε ότι στην πραγματικότητα ποτέ δεν έχουμε φτάσει σε ανοσία αγέλης μέσω φυσικής μόλυνσης και ο SARS-CoV-2 δεν αποτελεί εξαίρεση. Ούτε υπάρχουν στοιχεία ότι η μόλυνση δημιουργεί μόνιμη προστασία από το ιό. Συνεπώς, η φυσική ανοσία δεν θα τερματίσει την πανδημία αλλά θα καταλήξει σε επαναλαμβανόμενες επιδημίες, όπως συνέβη με άλλες μολυσματικές ασθένειες πριν από την έλευση του εμβολιασμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης