Θάνος Ξυδόπουλος

Ερευνητές του Ινστιτούτου Θεραπευτικής Έρευνας στη Μπάγιερν της Γερμανίας εκτίμησαν τις βλάβες που προκαλούνται σε άλλους από το αλκοόλ, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε τροχαία ατυχήματα και ως αποτέλεσμα διαπροσωπικής βίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αλκοόλ μπορεί όχι μόνο να προκαλέσει βλάβη στον πότη, αλλά και σε τρίτους.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ σε άτομα εκτός από τον πότη πρέπει να αναγνωριστούν ως πρόβλημα δημόσιας υγείας και ότι απαιτούνται αποτελεσματικοί τρόποι πρόληψης αυτών των βλαβών.

Ο Ludwig Kraus, εκ των συγγραφέων της μελέτης, δήλωσε: «Η μελέτη εκτιμά μερικές από τις πιο σοβαρές βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η χρήση οινοπνεύματος σε άλλους ανθρώπους, όπως είναι το εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο (FAS: fetal alcohol syndrome), οι εμβρυϊκές διαταραχές λόγω αλκοόλ (FASD: fetal alcohol spectrum disorders), θάνατοι που προκαλούνται από μεθυσμένους οδηγούς και θάνατοι που οφείλονται στη διαπροσωπική βία που οφείλεται στο αλκοόλ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι βλάβες

Οι συντάκτες διαπίστωσαν ότι το αλκοόλ ήταν υπεύθυνο για 1.214 (45,1%) θανάτους τρίτων από τροχαία και 55 (14,9%) θανάτους διαπροσωπικής βίας. Επίσης ενοχοποιήθηκε για 2.930 περιστατικά FAS και 12.650 περιπτώσεις FASD. Συνολικά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το αλκοόλ μπορεί όχι μόνο να προκαλέσει βλάβη στον πότη, αλλά και σε τρίτους.

Ο Kraus δήλωσε: «Παρόλο που οι εκτιμήσεις των τριών τομέων επιβάρυνσης δεν είναι άμεσα συγκρίσιμες, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η χρήση οινοπνεύματος στην εγκυμοσύνη, ακολουθούμενη από θανάτους στην οδική κυκλοφορία, προκαλεί σημαντικά περισσότερη βλάβη σε σχέση με τη βία που σχετίζεται με το αλκοόλ».

Για να διερευνήσουν τις πιθανές βλάβες που προκαλούνται από το οινόπνευμα σε τρίτους, οι συγγραφείς εξέτασαν τα γερμανικά στοιχεία. Οι στατιστικές έδειξαν εκτιμήσεις για θανάτους από τροχαία και θανάτους λόγω διαπροσωπικής βίας που πιστεύεται ότι προκλήθηκαν από το αλκοόλ.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης BMC Medicine.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης