Ζήσης Ψάλλας

Προσπαθώντας να συμβάλει στην ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών για την παχυσαρκία, μια διεθνής ομάδα με επικεφαλής ερευνητές από το Baylor College of Medicine ερεύνησε σε ένα ζωικό μοντέλο πώς ο εγκέφαλος ρυθμίζει τη διατροφή που προκαλείται από την πείνα ή άλλους παράγοντες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με επικεφαλής τον Δρ. Yong Xu, καθηγητή παιδιατρικής διατροφής και κυτταρικής βιολογίας, η ομάδα ανακάλυψε ότι παρόλο που ο εγκέφαλος ρυθμίζει δύο τύπους συμπεριφοράς σίτισης -λόγω πείνας και λόγω ευχαρίστησης- κάθε τύπος τροφοδοσίας συνδέεται με το δικό του ανεξάρτητο κύκλωμα που δεν επηρεάζει τον άλλο τύπο.

Οι ερευνητές εντόπισαν  δύο υποδοχείς σεροτονίνης και δύο κανάλια ιόντων που μπορούν να επηρεάσουν τις συμπεριφορές σίτισης, ανοίγοντας την πιθανότητα ότι η τροποποίηση των δραστηριοτήτων τους να βοηθήσει στη ρύθμιση της υπερκατανάλωσης τροφής. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry.

Ο Xu και οι συνεργάτες του εντόπισαν δύο ξεχωριστά εγκεφαλικά κυκλώματα που σχηματίστηκαν από νευρώνες οι οποίοι παράγουν σεροτονίνη στον μεσαίο εγκέφαλο. Ένα από τα κυκλώματα εκτείνεται στον υποθάλαμο, ενώ τα άλλα προεξέχουν σε άλλη περιοχή του μεσαίου εγκεφάλου. Αυτά τα κυκλώματα παίζουν πολύ ξεχωριστούς ρόλους στη ρύθμιση της σίτισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, η ομάδα εντόπισε κανάλια ιόντων που σχετίζονται με τα κυκλώματα. Αυτά θα μπορούσαν επίσης να προσφέρουν την ευκαιρία να ρυθμιστούν οι συμπεριφορές σίτισης. Ο υποδοχέας GABA Α, ένα κανάλι χλωρίου, βρέθηκε να είναι σημαντικός στη ρύθμιση των κυκλωμάτων σεροτονίνης κατά τη διάρκεια της τροφοδοσίας από την πείνα, αλλά όχι χωρίς πείνα.

Το άλλο είναι ένα κανάλι καλίου που επηρεάζει τη διατροφή η οποία προκαλείται από ερεθίσματα που δεν αφορούν την πείνα. 

Τα ευρήματα θα ενθαρρύνουν τους ερευνητές να διεξάγουν μελλοντικές μελέτες για τον εντοπισμό περισσότερων μορίων που θα μπορούσαν να τροποποιήσουν τη δραστηριότητα των καναλιών ιόντων για να παράγουν αντι-υπερκαταναλωτική συμπεριφορά σε ζωικά μοντέλα. «Θέλουμε να διερευνήσουμε πώς οι εξωτερικοί παράγοντες που σχετίζονται με τη διατροφή μπορούν να επηρεάσουν τις λειτουργίες των καναλιών ιόντων σε μοριακό επίπεδο» δήλωσε ο Xu.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης