Ζήσης Ψάλλας

Η Louise Millard του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και οι συνεργάτες της αναφέρουν νέα ευρήματα για το κάπνισμα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μερικοί άνθρωποι φέρουν ένα ή δύο αντίγραφα μιας γενετικής παραλλαγής που σχετίζεται με τη βαριά χρήση καπνού. Για να εντοπιστούν τα αποτελέσματα του βαρύτερου καπνίσματος, οι επιστήμονες διαχώρισαν τις πιθανές επιδράσεις της γενετικής παραλλαγής από τις πιθανές επιδράσεις που συνδέονται με τη βαρύτερη χρήση καπνού η οποία με τη σειρά της συνδέεται με τη γεννητική παραλλαγή.

Για να αναγνωρίσουν ταυτόχρονα αυτά τα δύο είδη επιδράσεων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν καινοτόμο συνδυασμό δύο προσεγγίσεων ανάλυσης και τον εφάρμοσαν χρησιμοποιώντας δεδομένα από ανθρώπους της βρετανικής Biobank.

Διαχώρισαν τους ανθρώπους σε δύο ομάδες. Το πρώτο περιελάμβανε άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ και το δεύτερο περιελάμβανε τωρινούς και πρώην καπνιστές. Η ομάδα των καπνιστών θα αποκάλυπτε τις επιπτώσεις της έκθεσης του καπνού, ενώ οι μη καπνιστές θα αποκάλυπταν τις ανεξάρτητες συνέπειες της γενετικής παραλλαγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανάλυση έψαξε σε 18.000 γνωρίσματα και εκτός από το νέο εύρημα της ταχύτερης γήρανσης του προσώπου, αναγνώρισε αρκετές προηγουμένως αναφερόμενες επιδράσεις του καπνίσματος, επιβεβαιώνοντας την αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

Οι γνωστές επιδράσεις του καπνίσματος που η ανίχνευση εντόπισε ήταν η χειρότερη πνευμονική λειτουργία, ο υψηλότερος κίνδυνος χρόνιας αποφρακτικής πνευμονικής νόσου (ΧΑΠ) και ο καρκίνος του δέρματος.

Σχετικά με την έρευνα, η Millard δήλωσε: «Προτείναμε μια καινοτόμο προσέγγιση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναζήτηση αιτιωδών επιπτώσεων των διαφόρων παραγόντων στην υγεία και κατέδειξε αυτή την προσέγγιση για την αναζήτηση των επιπτώσεων της βαρύτητας του καπνίσματος. Παράλληλα με τον εντοπισμό αρκετών γνωστών ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως αυτές που αφορούν την υγεία των πνευμόνων, εντοπίσαμε μια δυσμενή επίδραση του βαρύτερου καπνίσματος στη γήρανση του προσώπου».

Εκτός από την έμφαση στους πολλούς κινδύνους του καπνίσματος, η μελέτη χρησιμεύει και ως απόδειξη ότι αυτά τα εργαλεία ανάλυσης δεδομένων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό των αποτελεσμάτων άλλων παραγόντων υγεία, όπως π.χ. η πρόσληψη αλκοόλ.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο PLOS Genetics.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης