Θάνος Ξυδόπουλος

Έχουν γίνει πολλές έρευνες για το λευκό λίπος και τη σχέση του με την υγεία και τις ασθένειες. Αλλά οι ερευνητές επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στα οφέλη για την υγεία του καστανού λίπους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το λευκό και το καστανό λίπος εκκρίνουν πρωτεΐνες που στέλνουν σήματα στο υπόλοιπο σώμα. Τώρα, για πρώτη φορά, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης έχουν χαρτογραφήσει όλες τις πρωτεΐνες που εκκρίνονται από λευκά και καφέ λιποκύτταρα ενήλικων ανθρώπων. Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι οι δύο τύποι λιπώδους ιστού στέλνουν πολύ διαφορετικά σήματα στο υπόλοιπο σώμα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το καφέ λίπος εκκρίνει 101 πρωτεΐνες που δεν εκκρίνονται από το λευκό λίπος. Με την κατηγοριοποίηση των πρωτεϊνών, οι ερευνητές ήταν σε θέση να σχηματίσουν μια γενική εικόνα για τις διαφορές μεταξύ των τύπων λίπους. Το καφέ λίπος είναι καλύτερο για τη ρύθμιση του κυτταρικού ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ το λευκό λίπος εκκρίνει πρωτεΐνες που επιτρέπουν μεγαλύτερη πλαστικότητα των ιστών.

Οι ερευνητές έγραψαν: “Εντοπίσαμε 471 δυνητικά εκκρινόμενες πρωτεΐνες που κάλυπταν ενδιαφέρουσες κατηγορίες όπως ορμόνες, αυξητικούς παράγοντες, kai πρωτεΐνες εξωκυτταρικής μήτρας, οι οποίες ρυθμιζόταν διαφορικά μεταξύ καφέ και λευκών λιποκυττάρων. Συνολικά 101 πρωτεΐνες ποσοτικοποιήθηκαν αποκλειστικά σε καφέ λιποκύτταρα”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα από τα μεγάλα μυστήρια για το καφέ λίπος είναι ότι δεν είμαστε σίγουροι πως σχηματίζεται, αλλά βρέθηκε μια ενδιαφέρουσα ένδειξη. Μία από τις πρωτεΐνες που το καστανό λίπος εκκρίνει παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και ωρίμανση των νέων καφέ λιπαρών κυττάρων και τα προετοιμάζει για την παραγωγή θερμότητας και ενέργειας.

Οι ερευνητές μελετούν τώρα τις πρωτεΐνες με περισσότερες λεπτομέρειες για να καταλάβουν καλύτερα πώς επικοινωνούν με το υπόλοιπο σώμα και τα ειδικά τα σήματα που στέλνουν στον εγκέφαλο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης