Ζήσης Ψάλλας

Η θεωρία ότι η σύγχρονη κοινωνία είναι πολύ καθαρή, οδηγώντας σε ελαττωματικό ανοσοποιητικό σύστημα στα παιδιά, πρέπει να απορριφθεί, σύμφωνα με  μελέτη του UCL και του London School of Hygiene & Tropical Medicine.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ιατρική, η «υπόθεση της υγιεινής» δηλώνει ότι η έκθεση της πρώιμης παιδικής ηλικίας σε συγκεκριμένους μικροοργανισμούς προστατεύει από αλλεργίες συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Allergy and Clinical Immunology, οι ερευνητές επισημαίνουν τέσσερις σημαντικούς λόγους οι οποίοι, όπως λένε, διαψεύδουν αυτήν τη θεωρία.

Ο επικεφαλής συγγραφέας, καθηγητής Ιατρικής Μικροβιολογίας Graham Rook (UCL Infection & Immunity), λέει ότι η έκθεση σε μικροοργανισμούς στην πρώιμη ζωή είναι απαραίτητη για την εκπαίδευση του ανοσοποιητικού και μεταβολικού συστήματος.

«Οι οργανισμοί που συσσωρεύονται στο έντερο, το δέρμα και στους αεραγωγούς μας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας έως τα γηρατειά: οπότε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής χρειαζόμαστε έκθεση σε αυτούς τους ευεργετικούς μικροοργανισμούς, που προέρχονται κυρίως από τις μητέρες μας, και άλλα μέλη της οικογένειας και το φυσικό περιβάλλον. Αλλά για περισσότερα από 20 χρόνια υπάρχει μια δημόσια αφήγηση ότι οι πρακτικές υγιεινής των χεριών και της οικιακής υγιεινής, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διακοπή της έκθεσης σε παθογόνα τα οποία προκαλούν ασθένειες, εμποδίζουν την έκθεση στους ευεργετικούς οργανισμούς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια ανασκόπηση των στοιχείων, οι ερευνητές επισημαίνουν τέσσερις παράγοντες.

  • Πρώτον, οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται σε ένα σύγχρονο σπίτι δεν είναι, σε σημαντικό βαθμό, αυτοί που χρειαζόμαστε για ανοσία.
  • Δεύτερον, τα εμβόλια, εκτός από την προστασία μας από τη μόλυνση που στοχεύουν, κάνουν πολύ περισσότερα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, οπότε τώρα γνωρίζουμε ότι δεν χρειάζεται να διακινδυνεύσουμε τον θάνατο με έκθεση σε παθογόνα.
  • Τρίτον, έχουμε τώρα συγκεκριμένες ενδείξεις ότι οι μικροοργανισμοί του φυσικού πράσινου περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την υγεία μας. Ο οικιακός καθαρισμός και η υγιεινή δεν επηρεάζουν την έκθεσή μας στο φυσικό περιβάλλον.
  • Τέλος, πρόσφατη έρευνα δείχνει πως όταν οι επιδημιολόγοι βρίσκουν συσχέτιση μεταξύ του καθαρισμού του σπιτιού και των προβλημάτων υγείας όπως είναι οι αλλεργίες, αυτό συχνά δεν προκαλείται από την αφαίρεση οργανισμών, αλλά μάλλον από την έκθεση των πνευμόνων σε προϊόντα καθαρισμού που προκαλούν ένα είδος βλάβης που προωθεί την ανάπτυξη αλλεργικών αντιδράσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης