Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι μέρος της απόκρισης στο φυσικό στρες σε ανθρώπους και ζώα συνεπάγεται αύξηση των επιπέδων ιωδίου που κυκλοφορεί στο αίμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλύοντας εκατοντάδες δείγματα αίματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ιωδίδιο, μια μορφή ιωδίου, αυξήθηκε κατά 17 φορές σε ασθενείς με τραύμα εντός δύο ωρών από την εμφάνιση σοβαρού τραύματος από αμβλύ αντικείμενο και κατά 26 φορές σε ασθενείς με σήψη. Χρησιμοποιώντας ένα ζωικό μοντέλο ανακάλυψαν επίσης ότι το ιωδίδιο αυξάνεται όταν οι σκίουροι της Αρκτικής πέφτουν σε χειμέρια νάρκη.

Η μελέτη δείχνει ότι οι ταχείες αυξήσεις του ιωδιδίου στο αίμα θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν μια αρχαία απόκριση στο σωματικό στρες που μοιράζεται μεταξύ των ζώων

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια εξέταση αίματος για να δουν πώς αυξήθηκε το ιώδιο του αίματος σε νοσοκομειακούς ασθενείς με τραύμα και σήψη καθώς και σε σκίουρους. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης σε μοντέλο ποντικιού ότι η χορήγηση ιωδίου πριν από τον τραυματισμό βελτίωσε την ανάρρωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπό στρεσογόνες καταστάσεις, το ιωδίδιο απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος. Λειτουργεί για την προστασία από βλάβη των ιστών κατά τη διάρκεια του στρες μετατρέποντας το επιβλαβές υπεροξείδιο του υδρογόνου σε ακίνδυνα μόρια οξυγόνου και νερού, μειώνοντας τη φλεγμονή.

“Γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια ότι η φλεγμονή που προκαλείται από το στρες κάνει τους τραυματισμούς ακόμη χειρότερους”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας Δρ. Ronald Maier, επικεφαλής χειρουργός στο Harbourview Medical Center. “Σε αυτή τη μελέτη βρήκαμε ότι το ιωδίδιο θα μπορούσε να προσφέρει έναν αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο για τον αποκλεισμό της βλάβης από υπερβολική φλεγμονή που προκαλείται από την παραγωγή ελευθέρων ριζών οξυγόνου μετά από τραύμα και παρέχει μια πιθανή θεραπευτική προσέγγιση για την ενίσχυση της ανάρρωσης και τη μείωση της θνησιμότητας σε τραυματισμούς ασθενείς. Η χρήση ιωδίου στο κλινικό περιβάλλον θα πρέπει σύντομα να ερευνηθεί σε κλινικές δοκιμές”, πρόσθεσε ο Maier.

Σε μια άλλη μελέτη, η ομάδα του Roth αναζητά επί του παρόντος αλλαγές στο ιωδίδιο σε δείγματα αίματος από ασθενείς με COVID-19, μια ασθένεια κατά την οποία είναι γνωστό ότι μπορεί να υπάρξει μια ισχυρή φλεγμονώδη απόκριση που ονομάζεται “καταιγίδα κυτοκινών”.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Critical Care Explorations.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης