Ζήσης Ψάλλας

Πρόσφατες μελέτες έχουν αρχίσει να δείχνουν πώς μια αύξηση της αυτογνωσίας συναισθημάτων, θα μπορούσε να είναι το κλειδί για βελτιώσεις στην ψυχική υγεία. Στην ουσία, η αυτογνωσία είναι ικανή να στρέψει την προσοχή προς τον εαυτό σας. Στρέφοντας την προσοχή μας προς τα μέσα, μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε καλύτερα τα χαρακτηριστικά, τη συμπεριφορά, τα συναισθήματα, τις πεποιθήσεις, τις αξίες και τα κίνητρά μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γράψιμο μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην αύξηση της αυτογνωσίας διότι μας εξασκηθεί καθημερινά. Η επανεκτίμηση του γραψίματός μας μπορεί επίσης να μας δώσει μια βαθύτερη εικόνα για τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τη συμπεριφορά και τις πεποιθήσεις μας.

Υπάρχουν τρεις τύποι γραφής που μπορούν να βελτιώσουν την αυτογνωσία και, με τη σειρά τους, την ψυχική μας υγεία:

Γραφή για να εκφραστείτε. Η εκφραστική γραφή χρησιμοποιείται συχνά σε θεραπευτικά περιβάλλοντα όπου οι άνθρωποι καλούνται να γράψουν για τις σκέψεις και τα συναισθήματα που σχετίζονται με ένα αγχωτικό συμβάν ζωής. Αυτός ο τύπος γραφής στοχεύει να βοηθήσει συναισθηματικά να επεξεργαστείτε κάτι δύσκολο. Η έρευνα δείχνει ότι η εκφραστική γραφή μπορεί να ενισχύσει την αυτογνωσία, μειώνοντας τα καταθλιπτικά συμπτώματα, τις ανήσυχες σκέψεις και το αντιληπτό άγχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανακλαστική γραφή. Το ανακλαστικό γράψιμο χρησιμοποιείται τακτικά σε επαγγελματικά περιβάλλοντα, συχνά ως τρόπος για να βοηθήσει τις νοσοκόμες, τους γιατρούς, τους δασκάλους, τους ψυχολόγους και τους κοινωνικούς λειτουργούς να γίνουν πιο αποτελεσματικοί στη δουλειά τους. Η ανακλαστική γραφή στοχεύει να δώσει στους ανθρώπους έναν τρόπο να εκτιμήσουν τις πεποιθήσεις και τις ενέργειές τους για μάθηση και ανάπτυξη. Απαιτεί από ένα άτομο να κάνει ερωτήσεις και να είναι συνεχώς ανοιχτός, περίεργος και αναλυτικός. 

Δημιουργικό γράψιμο. Ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα και μυθιστορήματα θεωρούνται όλες μορφές δημιουργικής γραφής. Συνήθως, η δημιουργική γραφή χρησιμοποιεί τη φαντασία αντί για τη μνήμη, και χρησιμοποιεί εικόνες και νοηματικές μεταφορές. Η δημιουργική γραφή ενθαρρύνει τους ανθρώπους να επιλέξουν τις λέξεις, τις μεταφορές και τις εικόνες τους με τρόπο που καταγράφει πραγματικά αυτό που προσπαθούν να μεταδώσουν. Μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αυτογνωσία και αυτοεκτίμηση καθώς και σε βελτιωμένη ψυχική υγεία.

Καθένας από αυτούς τους τρόπους γραφής θα σας δώσει την ευκαιρία να προβληματιστείτε για το παρελθόν, να κάνετε στον εαυτό σας σημαντικές ερωτήσεις και να κάνετε δημιουργικές επιλογές. Το να περάσετε μόλις 15 λεπτά κάνοντας γράφοντας μπορεί να σας δώσει την ευκαιρία να αποκτήσετε μεγαλύτερη αυτογνωσία, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιώσεις στην ψυχική σας υγεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης