Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο ύπνος με ένα μικρό φως ή την τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρά σας θα μπορούσε να σας κάνει να πάρετε βάρος. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι ο ύπνος με ένα φωτάκι προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους, υποδηλώνει ότι τα δύο συνδέονται για κάποιο λόγο, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Η απενεργοποίηση του φωτός κατά τον ύπνο μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη μείωση της πιθανότητας αύξησης του σωματικού βάρους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Yong-Moon Park, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας στο Research Triangle Park.

Ο Park δήλωσε ότι η έκθεση στο τεχνητό φως τη νύχτα μπορεί να καταστείλει την ορμόνη του ύπνου μελατονίνη και να διαταράξει τον φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης. «Μπορεί επίσης να διαταράξει τις ορμόνες του στρες και να επηρεάσει άλλες μεταβολικές διεργασίες με τρόπους που συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους», πρόσθεσε Park.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη μελέτη, η ομάδα του Park βασίστηκε σε αυτοαναφερόμενα στοιχεία από σχεδόν 44.000 γυναίκες ηλικίας 35 -74 ετών οι οποίες δεν εργάζονταν με βάρδιες και δεν ήταν έγκυες στην αρχή της μελέτης.

Οι γυναίκες που κοιμόντουσαν με φως ήταν κατά 17% πιο πιθανό να κερδίσουν 5 κιλά ή περισσότερα σε διάστημα πέντε ετών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Το επίπεδο του τεχνητού φωτός φαινόταν να έχει σημασία, είπε ο Park. «Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας ένα μικρό νυχτερινό φως δεν συσχετίστηκε με αύξηση βάρους, ενώ για τις γυναίκες που κοιμόντουσαν με φως ή τηλεόραση συσχετίστηκε», εξήγησε.

Τα ευρήματα δεν άλλαξαν όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τη διατροφή των γυναικών και τη σωματική άσκηση.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης