Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές από το University of Colorado Anschutz Medical Campus βρήκαν ότι το έντονο φως επιδρά σε ένα γονίδιο που ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία και προσφέρει προστασία από τις καρδιακές προσβολές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ήδη γνωρίζαμε ότι το έντονο φως μπορεί να προστατεύσει από τις καρδιακές προσβολές, αλλά τώρα βρήκαμε τον μηχανισμό πίσω από αυτό», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Tobias Eckle, καθηγητής αναισθησιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η στέγαση ποντικών κάτω από έντονες συνθήκες φωτισμού για μια εβδομάδα «ενισχύει δυναμικά την καρδιοπροστασία», η οποία είχε ως αποτέλεσμα την δραματική μείωση των βλαβών του καρδιακού ιστού μετά από καρδιακή προσβολή. 

Σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν το γιατί, οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια στρατηγική για την προστασία της καρδιάς χρησιμοποιώντας έντονο φως για να χειραγωγήσουν τη λειτουργία του γονιδίου PER2 που εκφράζεται στο τμήμα του εγκεφάλου το οποίο ελέγχει τους κιρκαδικούς ρυθμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την ενίσχυση αυτού του γονιδίου μέσω του φωτός, διαπίστωσαν ότι προστατεύει καρδιαγγειακούς ιστούς από χαμηλές συνθήκες οξυγόνου όπως η ισχαιμία του μυοκαρδίου, που προκαλείται από μειωμένη ροή οξυγόνου στην καρδιά.

Ανακάλυψαν επίσης ότι το φως αύξησε την αδενοσίνη στην καρδιά, μια χημική ουσία που παίζει ρόλο στη ρύθμιση της ροής του αίματος.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι τα τυφλά ποντίκια δεν είχαν καρδιοπροστασία που να υποδεικνύει την ανάγκη αντίληψης οπτικού φωτός.

Έπειτα, οι επιστήμονες διερεύνησαν αν το έντονο φως είχε παρόμοιες επιπτώσεις σε υγιείς εθελοντές. Τα άτομα εκτέθηκαν σε 30 λεπτά έντονου φωτός. Στην περίπτωση αυτή, οι εθελοντές εκτέθηκαν σε 10.000 LUX ή lumen, σε πέντε συνεχόμενες ημέρες. Οι ερευνητές έκαναν επίσης αναλήψεις αίματος.

Η θεραπεία με φως αύξησε τα επίπεδα του PER2 στους ανθρώπους όπως έγινε και στα ποντίκια.

Ο Eckle δήλωσε ότι η μελέτη δείχνει, σε μοριακό επίπεδο, ότι η θεραπεία έντονου φωτός προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική για την αντιμετώπιση ή την πρόληψη χαμηλών συνθηκών οξυγόνου όπως η ισχαιμία του μυοκαρδίου. Είπε επίσης πως αν η θεραπεία χορηγείται πριν από υψηλού κινδύνου καρδιακή και μη καρδιακή χειρουργική επέμβαση θα μπορούσε να προσφέρει προστασία από τραυματισμό στον καρδιακό μυ, ο οποίος μπορεί να είναι θανατηφόρος.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Reports

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης