Ζήσης Ψάλλας

Μελέτη που παρουσιάστηκε στα American College Cardiology Scientific Sessions από το Intermountain Healthcare Heart Institutein, στο Σολτ Λέι,κ δείχνει ότι η αναγνώριση της παρουσίας ή της απουσίας ασβεστίου μιας στεφανιαίας αρτηρίας (CAC: coronary artery calcium) μπορεί να συμβάλει στον προσδιορισμό του μελλοντικού κινδύνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μέσα από αυτά τα αποτελέσματα, βλέπουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια ότι η παρουσία ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες μπορεί να μας βοηθήσει να προβλέψουμε ποιος είναι πιθανότερο να έχει ένα καρδιακό επεισόδιο, όχι μόνο αργότερα στη ζωή, αλλά και όταν τα συμπτώματα είναι παρόντα στο εγγύς μέλλον και ελπίζουμε να παρέμβουμε ιατρικά εγκαίρως», δήλωσε ο Viet T. Le, ερευνητής στο Intermountain Healthcare Heart Institute.

Οι ερευνητές εξέτασαν 5.547 ασθενείς χωρίς ιστορικό στεφανιαίας νόσου που πήγαν στο Intermountain Medical Center με πόνο στο στήθος μεταξύ Απριλίου 2013 και Ιουνίου 2016. Αυτοί οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε εξετάσεις PET/CT για να εκτιμηθεί η ισχαιμία, μια διαταραχή της φυσιολογικής ροής αίματος μέσω των καρδιακών αρτηριών στους μυϊκούς ιστούς της καρδιάς. Η ανίχνευση αυτή αναζητά επίσης εναποθέσεις ασβεστίου στα τοιχώματα των καρδιακών αρτηριών, γεγονός που υποδηλώνει αθηροσκλήρωση.

Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αποτελέσματα των ασθενών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς των οποίων οι σαρώσεις αποκάλυψαν CAC διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακού επεισοδίου εντός 90 ημερών σε σύγκριση με τους ασθενείς των οποίων το ΡΕΤ/CT έδειξε ότι δεν είχαν CAC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης οι ασθενείς με CAC ήταν πιο πιθανό στα επόμενα χρόνια να έχουν στεφανιαία νόσο υψηλής απόφραξης και χειρουργική επαναγγείωση ή άλλα μείζονα δυσμενή καρδιακά επεισόδια.

Οι εξετάσεις για CAC μπορούν να βοηθήσουν τα τμήματα έκτακτης ανάγκης να εντοπίσουν ταχέως τους ασθενείς με πόνο στο στήθος καθώς βρίσκονται σε κίνδυνο για ένα μελλοντικό καρδιακό επεισόδιο. 

Η έρευνα αυτή χρηματοδοτήθηκε από το Intermountain Foundation.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης