Θάνος Ξυδόπουλος

Οι άνθρωποι δεν έχουν ζήσει ποτέ με υψηλές ατμοσφαιρικές συνθήκες διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που έχει γίνει ο κανόνας στη Γη τα τελευταία 60 χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, από τον Homo erectus -η περίοδος κυμαίνεται από 2,1 έως 1,8 εκατομμύρια χρόνια- μέχρι το 1965, ζούμε σε περιβάλλον με χαμηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα. «Οι συγκεντρώσεις ήταν μικρότερες από 320 μέρη ανά εκατομμύριο», δήλωσε ο Yige Zhang, συν-συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ωκεανογραφίας στο College of Geosciences. 

Είναι σημαντικό να μελετήσουμε τις συγκεντρώσεις CO2 στο περιβάλλον του γεωλογικού παρελθόντος, διότι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ήδη κλιματικές συνέπειες. Ένας τρόπος να μάθουμε για αυτές τις συνέπειες είναι να εξετάσουμε την ιστορία της Γης. “Τότε μπορούμε να δούμε τι είδους επίπεδα CO2 έχουμε, πώς έμοιαζε το κλίμα και ποια ήταν η σχέση μεταξύ τους”, είπε ο Zhang.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ανθρακικά άλατα του εδάφους από το οροπέδιο Loess στην κεντρική Κίνα για να ποσοτικοποιήσουν τα αρχαία επίπεδα ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα πριν από 2,5 εκατομμύρια χρόνια. Οι επιστήμονες του κλίματος χρησιμοποιούν συχνά πυρήνες πάγου ως το “χρυσό πρότυπο” στα φυσικά κλιματικά δεδομένα, δήλωσε ο Zhang, αλλά οι πυρήνες πάγου καλύπτουν μόνο τα τελευταία 800.000 χρόνια. Αναλύοντας τα ανθρακικά άλατα που βρέθηκαν στο αρχαίο έδαφος στο οροπέδιο Loess, ανακατασκευάστηκαν τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στη γήινη ατμόσφαιρα.

Η παλαιότερη αναγνωρισμένη σκόνη σε αυτό το οροπέδιο είναι πριν από 22 εκατομμύρια χρόνια. Έτσι, έχει εξαιρετικά μακρά αρχεία. Οι ανακατασκευές έδειξαν ότι για ολόκληρη την πλειστόκαινο εποχή, το διοξείδιο του άνθρακα ήταν κατά μέσο όρο 250 μέρη ανά εκατομμύριο, το οποίο είναι ίδιο με τα τελευταία 800.000 χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης