Ζήσης Ψάλλας

Σχεδόν τα δύο τρίτα των αντηλιακών που αξιολογήθηκαν από το Environmental Working Group, μια μη κερδοσκοπική ομάδα για το περιβάλλον, δεν πέρασαν τα κριτήρια ασφαλείας που έχει θέσει ο αμερικανικός FDA (US Food and Drug Administration).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φέτος, η ομάδα ανέφερε ότι ανέλυσε τα συστατικά και τις επιδόσεις περισσότερων από 1.300 προϊόντων με παράγοντες ηλιοπροστασίας (SPF: sun protecton factors). Τα 750 από αυτά διατίθενται στην αγορά ως αντηλιακά για την παραλία και τα αθλήματα. Η ανάλυση περιελάμβανε ένα μικρό μέρος των αντηλιακών προϊόντων που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα, τα οποία ο FDA υπολογίζει σε πάνω από 12.000.

Πάνω από το 60% των προϊόντων που αξιολογήθηκαν δεν προσφέρουν επαρκή προστασία από τον ήλιο ή περιέχουν δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες. Αυτό έχει ήδη αναφερθεί στο παρελθόν. Η έκθεση για το 2019 είναι διαφορετική στο ότι τα προϊόντα κρίθηκαν χρησιμοποιώντας τις κατευθυντήριες γραμμές ασφάλειας του FDA που προτάθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το Φεβρουάριο, ο FDA κάλεσε για πρόσθετες δοκιμές 12 κοινών αντιηλιακών συστατικών αφού διαπίστωσε ότι τα υψηλά επίπεδα τεσσάρων από αυτά [οξυβενζόνη (oxybenzone), αβοβενζόνη (avobenzone) και οκτοκρυλένιο (octocrylene) και ecamsule] μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος ενός ατόμου μετά από μόλις μία ημέρα χρήσης. Οι χημικές ουσίες παρέμειναν στο σώμα για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την τελευταία εφαρμογή αντηλιακής προστασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πιο μελετημένη χημική ουσία στα αντηλιακά, η οξυβενζόνη έχει συνδεθεί με βλάβη των κοραλλιογενών υφάλων και της θαλάσσιας ζωής, καθώς και με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στα έφηβα αγόρια, ορμονικές αλλαγές στους άνδρες, πρόωρη κύηση και μειωμένο βάρος γέννησης στα μωρά. Οι ερευνητές, ωστόσο, δεν γνωρίζουν αυτή αν υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Το Environmental Working Group διαπίστωσε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των χημικών αντηλιακών στην έκθεση του 2018 περιέχουν οξυβενζόνη, συχνά με διάφορα μείγματα των άλλων κοινών χημικών ουσιών. Η μελέτη του FDA δεν έδειξε ότι η οξυβενζόνη και τα άλλα συστατικά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, τονίζουν οι ειδικοί, μόνο ότι οι χημικές ουσίες θα μπορούν να απορροφηθούν. 

Οι ειδικοί προτείνουν ότι οι καταναλωτές αναζητούν προϊόντα με οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου, τα οποία οι μελέτες δείχνουν ότι δεν απορροφώνται από το δέρμα ενώ αντικατοπτρίζουν την ηλιακή ακτινοβολία.

Ο FDA λέει ότι δεν υπάρχουν καλά δεδομένα που να δείχνουν ότι τα αντηλιακά μπορούν να προστατεύσουν πέρα ​​από ένα επίπεδο 60+ SPF και επομένως η σήμανση σε επίπεδα υψηλότερα από 60+ θα μπορούσε να είναι παραπλανητική παρέχοντας μια ψευδή αίσθηση προστασίας από τον ήλιο.

Επισημαίνεται επίσης ο πιθανός κίνδυνος από τις εφαρμογές ψεκασμού. Οι ψεκασμοί μπορούν να εισέλθουν στους πνεύμονες εάν τα σωματίδια είναι αρκετά μικρά.

Οι μελέτες δείχνουν πως οτιδήποτε μικρότερο από 10 εκατομμυριοστά του μέτρου μπορεί να αποτελεί πρόβλημα υγείας επειδή έχει τη δυνατότητα να εισέλθει στους πνεύμονες. Μόλις εισπνευσθούν, αυτά τα σωματίδια μπορούν να επηρεάσουν τους πνεύμονες και την καρδιά και να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σε άτομα με μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως άτομα με καρδιακή ή πνευμονική νόσο ή διαβήτη.

Τα αντηλιακά ψεκασμού αυξάνονται, ανέφερε το Environmental Working Group. Λόγω της έλλειψης δοκιμών, η ομάδα συνιστά να αποφεύγονται όλοι οι ψεκασμοί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης