Ζήσης Ψάλλας

Ο μεταβολισμός είναι ένας βιολογικός όρος που αναφέρεται σε όλες τις χημικές αντιδράσεις που απαιτούνται για τη διατήρηση της ζωής σε έναν οργανισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός είναι η ελάχιστη ποσότητα θερμίδων που απαιτείται για βασικές λειτουργίες σε κατάσταση ηρεμίας. Η ενεργειακή δαπάνη ανάπαυσης είναι η ποσότητα των θερμίδων που χρησιμοποιείτε ενώ ξεκουράζεστε ή κοιμάστε -περίπου 60-65% της συνολικής ενεργειακής σας δαπάνης. Δεν λαμβάνει υπόψη τις θερμίδες που θα χρειαστείτε για να τροφοδοτήσετε όλα τα άλλα που κάνετε -μετακίνηση (25-30%), σκέψη, ή πέψη τροφίμων (5-10%). Έτσι, οι συνολικές σας ενεργειακές δαπάνες συνδυάζουν τα δύο: την ενεργειακή σας ανάπαυση συν τις ενεργειακές σας δαπάνες για άλλες δραστηριότητες.

Οι απαιτήσεις του μεταβολικού ποσοστού και των θερμίδων ποικίλλουν από άτομο σε άτομο ανάλογα με παράγοντες όπως η γενετική, το φύλο, η ηλικία, η σύνθεση του σώματος και η ποσότητα άσκησης που κάνετε.

Ένας ρυθμιστής του μεταβολισμού είναι ο θυρεοειδής αδένας, που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού ακριβώς κάτω από το μήλο του Αδάμ. Όσο περισσότερη θυροξίνη παράγει ένας θυρεοειδής αδένας ενός ατόμου, τόσο υψηλότερος είναι ο βασικός μεταβολικός ρυθμός αυτού του ατόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πυρετός μπορεί επίσης να επηρεάσει το βασικό μεταβολικό ρυθμό ενός ατόμου. Μια αύξηση 0,5 βαθμών Κελσίου στην εσωτερική θερμοκρασία του σώματος αντιστοιχεί σε αύξηση του βασικού μεταβολισμού κατά περίπου 7%.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για το μεταβολισμό είναι η σύνθεση του σώματος. Ο μυϊκός ιστός είναι πιο μεταβολικά ενεργός από τον λιπώδη ιστό στο σώμα. Για παράδειγμα, μια υπέρβαρη γυναίκα με σωματική σύνθεση 40% σωματικού λίπους και 34 κιλά μυών θα κάψει λιγότερες θερμίδες ενώ ξεκουράζεται από μια γυναίκα με 30% σωματικού λίπους και 50 κιλά μυϊκής μάζας. 

Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός μειώνεται με την ηλικία γιατί μειώνεται η μυική μάζα. Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, συνήθως χάνουν μυϊκή μάζα και κερδίζουν λιπώδη ιστό -που ισοδυναμεί με μείωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού περίπου 1% έως 2% ανά δεκαετία.

Εάν θέλετε πραγματικά να δώσετε μια ώθηση στο μεταβολισμό σας, ο ευκολότερος τρόπος είναι να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα και το επίπεδο δραστηριότητας. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης