Ζήσης Ψάλλας

Η έρευνα δείχνει ότι μια δύναμη της λαβής των χεριών που είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο σε σύγκριση με άτομα του ίδιου φύλου και ηλικιακού εύρους σχετίζεται με τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δύναμη της λαβής μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για την πρόβλεψη της επιβίωσης λόγω καρκίνου. Αν και η επιβίωση βασίζεται σε άλλους παράγοντες, όπως ο τύπος του καρκίνου και ο χρόνος διάγνωσης, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από καρκίνο του πνεύμονα ανάλογα με το πόσο μεγαλύτερη ήταν η δύναμη της λαβής τους.

Η διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, του προστάτη ή του πνεύμονα στους άνδρες, καθώς και ο καρκίνος του μαστού και του πνεύμονα στις γυναίκες συνδέονται επίσης με τη μείωση της δύναμης των χεριών σε άτομα ηλικίας 60-69 ετών. Η μείωση της δύναμης συσχετίστηκε με υψηλότερη πιθανότητα θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου στους άνδρες και καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Η παχυσαρκία σχετίζεται επίσης με μια ασθενέστερη δύναμη λαβής. Η παρουσία λίπους μέσα και γύρω από τους μυς μειώνει την αποτελεσματικότητα των μυών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δύναμη της λαβής μειώνεται με την ηλικία λόγω απώλειας μυικής μάζας. Η έρευνα δείχνει ότι καθώς το σώμα χάνει μυϊκή μάζα όταν γερνάμε, η δύναμη της λαβής επίσης μειώνεται. Η γήρανση προκαλεί μείωση της μυϊκής μάζας με ρυθμό 1% ετησίως μετά τη μέση ηλικία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια έως και 50% της μυϊκής μάζας στις ηλικίες 80-90 ετών.

Όταν υπάρχουν ασθένειες (συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και του καρκίνου), μειώνεται η ικανότητα των μυών να συστέλλονται για να παράγουν δύναμη ή να κινούνται γρήγορα. Αυτό προκύπτει από ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως η μειωμένη λειτουργία της καρδιάς που επιτρέπει την κίνηση και την απώλεια μυών. Η χαμηλότερη μυϊκή λειτουργία οδηγεί με τη σειρά της επίσης σε απώλεια μυϊκού ιστού. 

Ένα από τα βασικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για τη διατήρηση της μυϊκής δύναμης είναι η άσκηση. Αν δεν χρησιμοποιείτε τους μυς σας τους χάνεται. Είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι οι ασθενείς που περπατούν μετά από μια χειρουργική επέμβαση αποτρέπουν την απώλεια μυών και οστών και μειώνουν τη διάρκεια παραμονής τους στο νοσοκομείο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης