Ζήσης Ψάλλας

Οι ενήλικες που γεννιούνται πρόωρα (κάτω από τις 37 εβδομάδες) είναι λιγότερο πιθανό να έχουν μια ρομαντική σχέση, έναν σεξουαλικό σύντροφο και εμπειρία γονικής μέριμνας σε σχέση με όσους γεννήθηκαν με πλήρη εγκυμοσύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια μετα-ανάλυση από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Warwick με δεδομένα από 4,4 εκατομμύρια ενήλικες έδειξε ότι αυτοί που γεννήθηκαν πρόωρα ήταν 28% λιγότερο πιθανό να βρίσκονται σε ρομαντική σχέση.

Η ανάλυση που διεξήχθη από ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Warwick δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

Οι μελέτες που εξέτασαν τις σεξουαλικές σχέσεις των ατόμων που γεννήθηκαν πρόωρα διαπίστωσαν ότι ήταν 2,3 φορές λιγότερο πιθανό να έχουν σεξουαλικό σύντροφο σε σύγκριση με τους πλήρεις όρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ενήλικες που γεννήθηκαν πολύ πρόωρα (<32 εβδομάδες κύησης) ή εξαιρετικά πρόωρα <28 εβδομάδες κύησης) είχαν ακόμη χαμηλότερες πιθανότητες να βιώσουν σεξουαλικές σχέσεις, να βρουν έναν ρομαντικό σύντροφο ή να κάνουν παιδιά - οι εξαιρετικά πρόωροι ήταν 3,2 φορές λιγότερο πιθανό να έχουν σεξουαλικές σχέσεις.

Οι στενές και οικείες σχέσεις έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την ευτυχία και την ευεξία τόσο σωματικά όσο και διανοητικά. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν επίσης ότι η διαμόρφωση αυτών των σχέσεων είναι πιο δύσκολη για τους πρόωρα γεννημένους ενήλικες, καθώς είναι συνήθως κοινωνικά δειλοί, και έχουν χαμηλή ανάληψη κινδύνου και τάση προς διασκέδαση.

Παρότι υπάρχουν λιγότερες στενές σχέσεις, αυτή η μετα-ανάλυση αποκάλυψε επίσης πως όταν οι πρόωρα γεννημένοι ενήλικοι είχαν φίλους ή σύντροφο, η ποιότητα αυτών των σχέσεων ήταν τουλάχιστον τόσο καλή όσο και των υπολοίπων ανθρώπων.  

Η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Marina Goulart de Mendonça από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Warwick σχολίασε: «Το συμπέρασμα ότι οι ενήλικες που γεννιούνται πριν από την πλήρη εγκυμοσύνη έχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν σύντροφο, να κάνουν σεξ και να γίνουν γονείς δεν φαίνεται να εξηγείται από ένα υψηλότερο ποσοστό αναπηρίας. Οι μελέτες έχουν βρει ότι οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις στην παιδική ηλικία είναι πιο δύσκολες για αυτά τα άτομα κάνοντας πιο δύσκολο να κυριαρχήσουν στις κοινωνικές μεταβάσεις όπως η εξεύρεση ενός συντρόφου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης