Ζήσης Ψάλλας

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι ακόμη και λίγες ώρες έκθεση σε πολύ μικρά ατμοσφαιρικά σωματίδια που είναι κοινά στην ατμοσφαιρική ρύπανση ενδέχεται να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σωματίδια Ultrafine (UFP) είναι 100 νανόμετρα ή μικρότερα σε μέγεθος. Στις αστικές περιοχές, οι εκπομπές αυτοκινήτων αποτελούν την κύρια πηγή των UFP.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspectives είναι από τις σχετικά λίγες επιδημιολογικές διερευνήσεις των επιπτώσεων της έκθεσης σε UFP και των καρδιακών προσβολών. 

«Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει κάτι για το οποίο υπάρχει η υποψία εδώ και πολύ καιρό -τα μικροσκοπικά σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε σοβαρές καρδιακές παθήσεις. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις πρώτες ώρες της έκθεσης», δήλωσε ο Kai Chen, από το Yale School of Public Health και  πρώτος συγγραφέας της μελέτης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έλλειψη συνεκτικών ευρημάτων σε επιδημιολογικές μελέτες μπορεί να οφείλεται εν μέρει στις διαφορετικές κλίμακες μεγεθών και στις μετρήσεις έκθεσης που εξετάστηκαν για να χαρακτηρίσουν την έκθεση σε UFP.

Ο Chen ενδιαφέρονταν για το αν η παροδική έκθεση σε UFP θα μπορούσε να προκαλέσει καρδιακές προσβολές. Με τους συναδέλφους του από το Κέντρο Helmholtz στο Μόναχο, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Augsburg και το νοσοκομείο Nördlingen, ο Chen εξέτασε τα δεδομένα από ένα μητρώο όλων των περιπτώσεων μη θανατηφόρου εμφράγματος στο Augsburg της Γερμανίας. Η μελέτη εξέτασε περισσότερους από 5, 898 ασθενείς με μη θανατηφόρα καρδιακή προσβολή μεταξύ των ετών 2005 και 2015. Τα επιμέρους καρδιακά επεισόδια συγκρίθηκαν με τα δεδομένα για τα UFP της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά την ώρα της καρδιακής προσβολής και προσαρμόστηκαν για μια σειρά πρόσθετων παραγόντων όπως η ημέρα της εβδομάδας και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

«Αυτό αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση της έκθεσης σε εξαιρετικά λεπτά σωματίδια για τον προσδιορισμό των βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία. Οι επιδράσεις του μήκους των σωματιδίων ήταν ισχυρότερες από εκείνες της συγκέντρωσης του αριθμού σωματιδίων», δήλωσε ο Chen.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης