Ζήσης Ψάλλας

Σε μελέτη, που βασίστηκε σε στοιχεία περίπου 100.000 γυναικών, Αυστραλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση είχαν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης από αυτές που είχαν κάνει προεμμηνοπαυσιακές εξετάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώτος ερευνητής της μελέτης Ananthan Ambikairajah και οι συνεργάτες του δήλωσαν ότι, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση είχαν πάνω από τα συνιστώμενα επίπεδα λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL).

Τα σωματίδια LDL βοηθούν στη μεταφορά της χοληστερόλης και των λιπαρών οξέων προς τα κύτταρα αλλά χοληστερόλη που μεταφέρουν αποκαλείται “κακή” διότι πάνω από ορισμένα επίπεδα είναι η βασική αιτία της αθηροσκλήρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση είχαν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης σε σύγκριση με τις γυναίκες πριν την προμηνόπαυση”, δήλωσε ο Ambikairajah. “Αυτά τα επίπεδα μπορούν να θέσουν ορισμένες γυναίκες σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων όπως είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου και τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια. Θα μπορούσε να είναι πραγματικά χρήσιμο για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχουν μέτριους κινδύνους, όπως η παχυσαρκία ή η χαμηλή σωματική δραστηριότητα, να ελέγξουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης”.

Ο Ambikairajah είπε ότι πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί γιατί τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης αυξάνουν μετά την εμμηνόπαυση.

“Η LDL χαληστερόλη θεωρείται κακή ενώ η HDL χοληστερόλη (λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας) θεωρείται καλή, αλλά χρειαζόμαστε και τις δύο μορφές για να λειτουργήσει το σώμα μας”, ανέφερε ο Ambikairajah.

Εάν υπάρχει παχυσαρκία ή στεφανιαία νόσος, η LDL χοληστερόλη πρέπει να είναι χαμηλότερη.

Η μελέτη δείχνει ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης για να δουν αν βρίσκονται σε κίνδυνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης