Ζήσης Ψάλας

Μια έρευνα αφορούσε στην παρακολούθηση των αλλαγών στην υγεία για περίπου έξι χρόνια, σε 46.000 ενήλικες ηλικίας 45 ετών και άνω, που ζούσαν σε δύο περιοχές του Σίδνεϊ, στην Αυστραλία. Εξετάστηκε η υγεία τους σε σχέση με διάφορους τύπους χώρων πρασίνου μέχρι μια απόσταση 1,6 χιλιομέτρων (1 μίλι) από τα σπίτια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φανταστείτε ότι περπατάτε σε έναν τυπικό δρόμο μια καλοκαιρινή μέρα στη μέση μιας πόλης. Βλέπετε παντού ορθές γωνίες, γκρι ή σκούρες σκληρές επιφάνειες, δομές από γυαλί και αμέτρητες διαφημίσεις. Στη συνέχεια, γυρίζετε το βλέμμα σας σε ένα σημείο όπου υπάρχει ένα δέντρο ενώ το έδαφος είναι γεμάτο από χορτάρι και εκτείνεται αρκετά μακριά. Περπατώντας σ’ αυτόν τον πράσινο δρόμο, μπορεί να αισθανθείτε αμέσως ανακούφιση από τη ζέστη του καλοκαιριού.

Οι μελέτες συνδέουν τις υψηλές θερμοκρασίες και την ψυχική υγεία. Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι τα δέντρα, αντί για άλλες μορφές πράσινου χώρου, μπορεί να είναι καλύτερα για τη μείωση των θερμοκρασιών στις πόλεις. Ένας λόγος είναι ότι πιο άνετα περπατάτε έξω σε ψυχρότερες θερμοκρασίες, κάτι που είναι καλό για την ψυχική σας υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά πέρα από τη θερμοκρασία συμβαίνουν και άλλα πράγματα. Τα ζωντανά χρώματα, τα φυσικά σχήματα, τα φρέσκα αρώματα και το θρόισμα των φύλλων στο αεράκι σάς προσφέρουν ανακούφιση από τυχόν τοξικές σκέψεις. Τα δέντρα παρέχουν καταφύγιο και τροφή για μια ποικιλία πουλιών και ζώων και αυτό μπορεί να έχει μια ξεχωριστή σημασία. Η αυξημένη βιοποικιλότητα μπορεί να υποστηρίζει καλύτερα την ψυχική υγεία. Το περπάτημα μέσα στο πράσινο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα συναισθήματα άγχους. 

Η μελέτη, λοιπόν, έδειξε ότι τα δέντρα είναι αυτά που συνδέονται με την καλύτερη ψυχική υγεία κι όχι οι περιοχές γρασιδιού. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι το χόρτο είναι κακό για την ψυχική υγεία.

Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι έχουν λιγότερες πιθανότητες να περιπλανηθούν σε πράσινους χώρους που είναι σχετικά απλοί και στερούνται ποικίλων χαρακτηριστικών ή ανέσεων ή απλώς στερούνται σκιάς. Το αποτέλεσμα είναι χαμένες ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα και πνευματική αποκατάσταση. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης