Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι μια ανοιξιάτικη βροχή μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα γύρης από ό, τι λύνει.

Οι ερευνητές βρήκαν δύο ξεχωριστά αποτελέσματα. Πρώτον, η βροχή όντως κατέστειλε τους κόκκους της γύρης, όπως αναμενόταν. Ωστόσο, οι μετρήσεις διαπίστωσαν σημαντική αύξηση σε θραύσματα κόκκων γύρης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κόκκοι που συνήθως είναι πολύ μεγάλοι για εισπνοή -όπως η γύρη της σημύδας- και μερικοί μικρότεροι τείνουν να σπάνε σε υψηλή υγρασία και υγρές συνθήκες. Αυτό δημιουργεί μικρότερα κομμάτια που ονομάζονται σωματίδια υπογύρης.

Επιπλέον, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι κόκκοι γύρης μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλο υψόμετρο. Η γύρη που φτάνει στο στρώμα του σύννεφου μπορεί να διαλυθεί σε σωματίδια υπογύρης και στη συνέχεια να επιστρέψει πίσω στην επιφάνεια με σταγόνες βροχής.

Επειδή αυτά τα σωματίδια υπογύρης είναι πολύ μικρότερα και ελαφρύτερα από τους κόκκους ολικής γύρης, μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αλλά αυτό δεν έχει ποσοτικοποιηθεί. Έτσι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα χρησιμοποίησαν ογκομετρικές παγίδες σπορίων για να κάνουν έλεγχο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2019, κατέγραψαν 28 ημέρες βροχοπτώσεων στην Αϊόβα, συμπεριλαμβανομένης μιας σοβαρής καταιγίδας που προκάλεσε ανεμοστρόβιλο. Και διαπίστωσαν ότι, αν και ο αριθμός των σωματιδίων υπογύρης κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τη βροχή, πέφτοντας αρκετά γρήγορα, ένα ποσοστό των σωματιδίων μπορούσε να παραμείνει στον αέρα για μια περίοδο 2,5 έως 11 ωρών. Όσο ισχυρότερες είναι οι βροχοπτώσεις, τόσο περισσότερο τα σωματίδια υπογύρης αιωρούνται μετά.

Ο υψηλότερος αριθμός σωματιδίων υπογύρης σημειώθηκε κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας στις 18 Μαΐου. Η ερευνητική ομάδα κατέγραψε μέγιστο αριθμό 1,3 εκατομμυρίων σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο. Ο αριθμός αυτός υποχώρησε κάτω από 400.000 σωματίδια ανά κυβικό μέτρο μέσα σε μισή ώρα, αλλά παρέμεινε πάνω από τις κανονικές συγκεντρώσεις για ώρες μετά.

Το εύρημα, ανέφερε η ερευνητική ομάδα, υποδηλώνει ότι τα άτομα που είναι ευαίσθητα στη γύρη θα πρέπει να είναι προσεκτικά μετά τη βροχή και να μην υποθέτουν ότι η ποσότητα της γύρης θα είναι αναγκαστικά χαμηλότερη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης