Ζήσης Ψάλλας

Στην πρώτη μελέτη που έγινε στον άνθρωπο, ερευνητές από το Νοσοκομείο Παίδων του Λος Άντζελες, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο, έδειξαν ότι ο ολιγοσακχαρίτης 2’FL του μητρικού γάλακτος ενισχύει τη γνωστική ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη περιέλαβε 50 μητέρες και τα μωρά τους. Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σύνθεση του μητρικού γάλακτος και τη συχνότητα της σίτισης σε ηλικία των μωρών από 1 έως 6 μήνες. Η γνωστική ανάπτυξη μετρήθηκε στους 24 μήνες χρησιμοποιώντας την κλίμακα Bayley-III, ένα τυποποιημένο τεστ για μικρά παιδιά.

Η μελέτη έδειξε ότι η ποσότητα του ολιγοσακχαρίτη 2’FL στο μητρικό γάλα κατά τον πρώτο μήνα της σίτισης σχετιζόταν με υψηλότερες βαθμολογίες γνωστικής ανάπτυξης στα παιδιά ηλικίας 2 ετών. Η ποσότητα του ολιγοσακχαρίτη 2’FL στο μητρικό γάλα στους 6 μήνες σίτισης δεν σχετίστηκε με τα γνωστικά αποτελέσματα, υποδεικνύοντας ότι η πρώιμη έκθεση μπορεί να είναι πιο επωφελής.

Πολλές μελέτες έχουν αναφέρει τη θετική επίδραση του θηλασμού στη γνωστική ανάπτυξη. “Θέλαμε να προσδιορίσουμε ειδικά τι προκαλεί αυτό το αποτέλεσμα”, δήλωσε ο Michael Goran, διευθυντής του Προγράμματος Διαβήτη και Παχυσαρκίας στο Ινστιτούτο Ερευνών Saban του Νοσοκομείου Παίδων του Λος Άντζελες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ενισχυμένη νευροαναπτυξη που παρέχεται από το θηλασμό οφείλεται πρωτίστως στις μητέρες που παρήγαγαν περισσότερη ποσότητα του ολιγοσακχαρίτη 2’FL. Η ενισχυμένη γνωσιακή εξέλιξη κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής εγείρει το ερώτημα ενός ενδεχόμενου μακροπρόθεσμου αντίκτυπου.

Ενώ οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η νευροενίσχυση εξηγείται από τον ολιγοσακχαρίτη 2’FL κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα της ζωής του μωρού, αυτό το αποτέλεσμα δεν παρατηρήθηκε όταν εξετάστηκε η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε 2’FL στο εξάμηνο.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο PLOS ONE.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης