Ζήσης Ψάλλας

Πόσες φορές δίνετε στον νεαρό εαυτό σας μια συμβουλή;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Robin Kowalski, καθηγήτρια στο τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Clemson, είναι διατεθειμένη να στοιχηματίσει ότι δεν υπάρχει ούτε ένα άτομο που δεν το έχει σκεφτεί τουλάχιστον μία φορά το τελευταίο έτος. Η έρευνά της δείχνει ότι οι πιθανότητες να έχει δίκιο είναι υψηλές.

Τα αποτελέσματα της Kowalski αποκάλυψαν ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν αυτές τις σκέψεις πολλές φορές την εβδομάδα. Στο πιο πρόσφατο άρθρο της «Journal of Social Psychology» με τίτλο «Αν ήξερα τότε τι γνωρίζω τώρα: Συμβουλές στον νεότερο εαυτό μου», αναλύει τα αποτελέσματα δύο μελετών περισσότερων από 400 ατόμων ηλικίας 30 ετών και άνω.

Το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στη μελέτη σκεφτόταν αυθόρμητα συμβουλές που θα προσέφερε στον νεαρό εαυτό του τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, που είναι ένας σημαντικός αριθμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτοί οι άνθρωποι – αλλά και όσοι σκέφτονται το παρελθόν λιγότερο – μπορούν να επωφεληθούν από αυτό, επειδή τους βοηθά να αντιληφθούν και να συνειδητοποιήσουν τον «ιδανικό εαυτό τους», που αντικατοπτρίζει το ποιος θέλουν να είναι.

Η Kowalski λέει ότι σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες δήλωσαν ότι οι συμβουλές που προσφέρουν στους νεότερους εαυτούς τους επηρέασαν την περιγραφή του μελλοντικού εαυτού τους.

Σε ποιες περιοχές οι άνθρωποι τείνουν να επικεντρώνονται όταν πρόκειται για συμβουλές στον νεότερο εαυτό τους; Η Kowalski είπε ότι οι τρεις πρώτοι τομείς είναι σαφώς η μόρφωση, η αυτοεκτίμηση και οι σχέσεις. Οι συμβουλές που συνδέονται με την εκπαίδευση συχνά ήταν μια προτροπή να επιστρέψουν ή να τελειώσουν το σχολείο, όπως «πάρτε το μάστερ γρήγορα» ή «ολοκληρώστε το κολέγιο σε τέσσερα χρόνια».

Οι συμβουλές που σχετίζονται με την αυτοεκτίμηση, όπως «να είσαι ο εαυτός σου» ή «σκέψου όλες τις επιλογές πριν λάβεις μια απόφαση», τείνουν να είναι πιο εμπνευσμένες και διορθωτικές. Η Kowalski είπε ότι οι συμβουλές που σχετίζονται ιδιαίτερα με τις σχέσεις μπορούν να οδηγήσουν σε διορθωτική συμπεριφορά. «Η αγαπημένη μου συμβουλή ήρθε από έναν άνδρα ο οποίος είπε: ”Μην Παντρευτείς Αυτήν”», λέει η Kowalski.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης