Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα μελέτη από το Massachusetts Institute of Technology εξέτασε δύο διαφορετικές δίαιτες σε ποντίκια και αποκαλύπτει πώς αυτές επηρεάζουν τα καρκινικά κύτταρα, προσφέροντας μια εξήγηση στο γιατί ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του όγκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα μιας θερμιδικά περιορισμένης δίαιτας και μιας κετογονικής δίαιτας σε ποντίκια με όγκους του παγκρέατος. Ενώ και οι δύο αυτές δίαιτες μειώνουν την ποσότητα ζάχαρης που είναι διαθέσιμη στους όγκους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο η θερμιδικά περιορισμένη διατροφή μείωσε τη διαθεσιμότητα των λιπαρών οξέων και αυτό συνδέθηκε με επιβράδυνση της ανάπτυξης του όγκου.

«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει το πόσο γρήγορα εξελίσσεται ο καρκίνος σας, αλλά αυτό δεν είναι θεραπεία», είπε ο Matthew Vander Heiden, διευθυντής του Ινστιτούτου Koch για την Ολοκληρωμένη Έρευνα Καρκίνου του MIT και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν προτείνει ότι μια θερμιδικά περιορισμένη διατροφή μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του όγκου σε ορισμένα πλαίσια. Μια τέτοια διατροφή έχει αποδειχθεί ότι παρατείνει τη διάρκεια ζωής σε ποντίκια και πολλά άλλα είδη ζώων. Ένας μικρότερος αριθμός μελετών που διερεύνησε τις επιδράσεις μιας κετογονικής δίαιτας στον καρκίνο έχειδώσει ασαφή αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα καρκινικά κύτταρα καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα γλυκόζης. Έτσι, ορισμένοι επιστήμονες είχαν υποθέσει πως είτε η κετογονική δίαιτα είτε ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του όγκου, μειώνοντας την ποσότητα της διαθέσιμης γλυκόζης. Τα αρχικά πειράματα της ομάδας του MIT σε ποντίκια με όγκους στο πάγκρεας έδειξαν ότι ο περιορισμός των θερμίδων έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην ανάπτυξη του όγκου από την κετογονική δίαιτα, οπότε οι ερευνητές υποψιάστηκαν ότι τα επίπεδα γλυκόζης δεν έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση του καρκίνου.

Για να εμβαθύνουν στον μηχανισμό, οι ερευνητές ανέλυσαν την ανάπτυξη του όγκου και τη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών σε ποντίκια με όγκους του παγκρέατος, τα οποία τρέφονταν είτε με κανονική είτε με κετογονική διατροφή ή με δίαιτα περιορισμένων θερμίδων. Τόσο στα κετογονικά όσο και στα ποντίκια με περιορισμό θερμίδων τα επίπεδα της γλυκόζης μειώθηκαν. Στα ποντίκια με περιορισμό θερμίδων τα επίπεδα λιπιδίων μειώθηκαν επίσης, αλλά στα ποντίκια που έκαναν κετογονική δίαιτα αυξήθηκαν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης