Θάνος Ξυδόπουλος

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Όστιν, βρήκαν ότι ένα μπάνιο 1-2 ώρες πριν τον ύπνο στους 40-42,5 βαθμούς Κελσίου μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τον ύπνο σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεγάλο μέρος της επιστήμης υποστηρίζει μια σχέση μεταξύ της θέρμανσης του σώματος με βάση το νερό και της βελτίωσης του ύπνου. Για παράδειγμα, είναι κατανοητό ότι τόσο ο ύπνος όσο και η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός μας ρυθμίζονται από ένα κιρκάδιο ρολόι που βρίσκεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου και ορίζει τα 24ωρα πρότυπα πολλών βιολογικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου και της εγρήγορσης.

Η θερμοκρασία του σώματος, η οποία εμπλέκεται στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου / αφύπνισης, είναι υψηλότερη αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ από ό, τι κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο κιρκαδικός κύκλος του μέσου ατόμου χαρακτηρίζεται από μείωση της θερμοκρασίας του σώματος το πολύ 0,5 βαθμών την ώρα πριν από τον συνήθη χρόνο ύπνου. Στη συνέχεια αρχίζει η θερμοκρασία να αυξάνεται, ενεργώντας ως ένα είδος σήματος αφύπνισης. Ο κύκλος θερμοκρασίας οδηγεί τον κύκλο του ύπνου και αποτελεί βασικό παράγοντα για την επίτευξη γρήγορου και ποιοτικού ύπνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο βέλτιστος χρόνος ενός μπάνιου για την μείωση της θερμοκρασίας του σώματος, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου, είναι περίπου 90 λεπτά πριν πάτε για ύπνο. Ζεστά λουτρά και ντους διεγείρουν το θερμορυθμιστικό σύστημα του σώματος, προκαλώντας σημαντική αύξηση στην κυκλοφορία του αίματος -από τον εσωτερικό πυρήνα του σώματος στις περιφερειακές θέσεις των χεριών και των ποδιών-με αποτέλεσμα την αφαίρεση της θερμότητας του σώματος και τη μείωση της θερμοκρασίας.

Επομένως, εάν τα λουτρά ληφθούν στο σωστό βιολογικό χρόνο, 1-2 ώρες πριν τον ύπνο, θα βοηθήσουν στη φυσική κιρκαδική διαδικασία και θα αυξήσουν τις πιθανότητες όχι μόνο για γρήγορο αλλά και καλύτερο ύπνο.

H μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep Medicine Reviews.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης