Θάνος Ξυδόπουλος

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan (ECU) στην Αυστραλία ανέλυσαν προηγούμενες τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες, οι οποίες εξέτασαν τη λήψη συμπληρωμάτων τεστοστερόνης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η τεστοστερόνη βελτίωσε τη γνωστική λειτουργία των ηλικιωμένων ανδρών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αναπληρωτής καθηγητής Hamid Sohrabi, από το Κέντρο Αριστείας για την έρευνα και τη φροντίδα της νόσου Αλτσχάιμερ και το Πανεπιστήμιο Murdoch, δήλωσε ότι η ανάλυση προηγούμενων κλινικών δοκιμών έδειξε πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα συμπληρώματα τεστοστερόνης βελτιώνουν τη λήψη αποφάσεων, την κρίση και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων στους ηλικιωμένους άνδρες.

«Καθώς μεγαλώνουμε, ο εγκέφαλός μας συρρικνώνεται σταδιακά, οδηγώντας σε μείωση της μνήμης, της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων και άλλων γνωστικών λειτουργιών» δήλωσε ο Sohrabi. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα συμπληρώματα τεστοστερόνης μπορούν να βοηθήσουν τους άνδρες να παραμείνουν πνευματικά πιο υγιείς σε μεγάλη ηλικία» πρόσθεσε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα 14 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατα δημοσιευμένης στο «American Journal of Geriatric Psychiatry».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώτος ερευνητής της ανασκόπησης, ο καθηγητής Ralph Martins, δήλωσε ότι ήταν ιδιαίτερα συναρπαστικό το αποτέλεσμα της ανάλυσης, ότι η τεστοστερόνη ενδέχεται να καθυστερεί την εμφάνιση της άνοιας.

«Η νόσος Αλτσχάιμερ και τα άλλα είδη άνοιας προκαλούν προοδευτική επιδείνωση των γνωστικών ικανοτήτων μας, οπότε μας ενδιαφέρει να δούμε αν μπορεί να καθυστερήσει η εμφάνιση αυτών των ασθενειών» δήλωσε ο Martins.

Εάν η συμπλήρωση τεστοστερόνης, από μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ κατά μερικά χρόνια, αυτό θα μπορούσε να έχει τεράστια διαφορά στις ζωές των ασθενών και των οικογενειών τους.

Ο Martins και ο Sohrabi θέλουν να διεξαγάγουν τη δική τους κλινική μελέτη για να ελέγξουν αν τα συμπληρώματα τεστοστερόνης από μόνα τους ή σε συνδυασμό με ιχθυέλαιο μπορούν να καθυστερήσουν τη γνωστική υποβάθμιση που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης