Ζήσης Ψάλλας

Οι αθλητές αντοχής είναι συχνά από τους πιο υγιείς ανθρώπους. Αλλά μερικοί μπορεί να είναι επιρρεπείς σε ανάπτυξη μιας σειράς διαταραχών του καρδιακού ρυθμού ως αποτέλεσμα του αθλήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αρρυθμιών, αλλά ο καρδιακός αποκλεισμός, επίσης γνωστός ως κολποκοιλιακός αποκλεισμός ή AV block, είναι μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές αρρυθμίας σε αθλητές αντοχής.

Ενώ αυτή η αρρυθμία είναι καλά τεκμηριωμένη σε αθλητές -και κατανοούνται οι πιθανοί κίνδυνοι της- λίγα είναι πραγματικά γνωστά σχετικά με τα αίτια του καρδιακού αποκλεισμού και πώς μπορεί να προληφθεί. Αλλά μια πρόσφατη μελέτη μπόρεσε να εντοπίσει την αιτία.

Ο κόμβος AV είναι ο “υποσταθμός” του ηλεκτρικού ρεύματος ανάμεσα στους κόλπους και τις κοιλίες. Όταν τα σήματα στον κόμβο AV είναι μπλοκαρισμένα, μπορεί ως αποτέλεσμα η καρδιά να χτυπά πιο αργά ή να παραλείπει παλμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λόγω των πιθανών κινδύνων που μπορεί να προκύψουν από τον καρδιακό αποκλεισμό, η ερευνητική ομάδα ήθελε να αποκαλύψει τις αιτίες και να δει εάν μπορεί να προληφθεί.

Διαπιστώθηκε ότι η μακροχρόνια άσκηση (ισοδύναμη με 10 χρόνια τακτικής άσκησης υψηλής έντασης στον άνθρωπο) προκαλεί μείωση των βασικών πρωτεϊνών -που ονομάζονται κανάλια ιόντων- που ελέγχουν τη λειτουργία του κόμβου AV. Αυτή η μείωση των καναλιών ιόντων οδηγεί σε καρδιακό αποκλεισμό.

Για να διερευνήσουν οι επιστήμονες εάν κάτι συνέβαινε στα κέντρα των κόμβων AV, χρησιμοποίησαν το καλύτερο διαθέσιμο μοντέλο καρδιάς αθλητή: το άλογο κούρσας. Τα άλογα κούρσας προσαρμόζονται εύκολα στις ρουτίνες προπόνησης και αναπτύσσουν επίσης αλλαγές στην καρδιά τους που προκαλούνται από την άσκηση, παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στους αθλητές αντοχής. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η συχνότητα εμφάνισης καρδιακού αποκλεισμού ήταν μεγαλύτερη σε αυτά που ασκούνταν τακτικά. Διαπίστωσαν επίσης ότι ο καρδιακός αποκλεισμός συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα δύο βασικών καναλιών ιόντων που είναι υπεύθυνα για την αποστολή ηλεκτρικών σημάτων στον κόμβο AV.

Στη συνέχεια, διαπιστώθηκε σε ποντίκια ότι η μείωση των καναλιών ιόντων στον κόμβο AV, ως αποτέλεσμα της άσκησης, θα μπορούσε να εντοπιστεί σε αύξηση των μικρών μορίων που είναι γνωστά ως microRNAs. Αυτά τα μόρια συνδέονται άμεσα με τα γονίδια και αναστέλλουν τη δραστηριότητά τους.

Αυτά τα ευρήματα μπορεί να υπόσχονται την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον κολποκοιλιακό αποκλεισμό. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης