Ζήσης Ψάλλας

Η έρευνα έχει βρει ότι το περπάτημα έχει μια σειρά θετικών επιπτώσεων στην υγεία, από καρδιαγγειακές βελτιώσεις, καλύτερη ποιότητα ύπνου και βελτιωμένη ψυχική υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το περπάτημα είναι η ευκολότερη και φθηνότερη μορφή μέτριας άσκησης. Εκτός από τα αθλητικά παπούτσια, δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, και επειδή δεν χρειάζεται να πιέζετε τον εαυτό σας αρκετά σκληρά για να ιδρώσετε για να αποκομίσετε τα οφέλη, δεν χρειάζεστε καν ειδικά ρούχα» αναφέρει η δρ Elizabeth Gardner, γιατρός της ομάδας στο Yale Athletics.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 16.732 γυναίκες ηλικίας 60 ετών και άνω που φορούσαν μετρητή βημάτων στη μέση τους μεταξύ των ετών 2011 και 2015. Οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: αυτοί που έκαναν μακρύτερου περιπάτους διάρκειας τουλάχιστον 10 λεπτών και σε αυτούς που έκαναν μικρές εκρήξεις πεζοπορίας, όπως ανεβαίνοντας στον επάνω όροφο ή περπατώντας μέχρι το αυτοκίνητο. Οι ερευνητές τις παρακολούθησαν κατά μέσο όρο 6 χρόνια, έως το 2019. Κατέγραψαν 32% μείωση του θανάτου μεταξύ εκείνων που έκαναν πάνω από 2.000 βήματα την ημέρα. Κάθε αύξηση 1.000 βημάτων την ημέρα συσχετίστηκε με μείωση κατά 28% του θανάτου.

Τα οφέλη για την υγεία, τα οποία ανέρχονταν σε περίπου 4.500 καθημερινά βήματα, ήταν παρόμοια μεταξύ εκείνων που περπατούσαν σε μικρές εκρήξεις και εκείνων που έκαναν μακρύτερους, αδιάλειπτους περιπάτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη δρα Jennifer Wong, καρδιολόγο και ιατρική διευθύντρια μη επεμβατικής καρδιολογίας στο MemorialCare Heart and Vascular Institute στο Orange Coast Medical Center στην κοιλάδα Fountain στην Καλιφόρνια, η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και βελτιωμένο προφίλ λιπιδίων. Ακόμη και μια μικρή αύξηση στα βήματα μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία.

«Το περπάτημα είναι μια εξαιρετική σωματική άσκηση. Χρησιμοποιεί όχι μόνο τους μυς ολόκληρου του ποδιού, αλλά και τους πυρήνες και τους γλουτούς για σταθερότητα και πρόωση» είπε η Gardner.

Η αλλαγή του ρυθμού σας κατά τη διάρκεια μιας βόλτας μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, το περπάτημα με γρηγορότερο ρυθμό για διαστήματα 30 δευτερολέπτων και στη συνέχεια η επιβράδυνση για άλλα 30 δευτερόλεπτα μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό σας ρυθμό, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην καύση περισσότερων θερμίδων και στην ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας, σύμφωνα με την Gardner.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης