Ζήσης Ψάλλας

Οι επαγγελματίες του τομέα υγείας θα πρέπει να μετρούν τακτικά την περιφέρεια της μέσης, μαζί με τον ΔΜΣ, για να αξιολογήσουν και να διαχειριστούν σωστά τον κίνδυνο για την υγεία που σχετίζεται με την παχυσαρκία, γράφουν 16 ειδικοί σε μια δήλωση συναίνεσης στο περιοδικό Nature Reviews Endocrinology. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι οι μειώσεις στην περιφέρεια της μέσης είναι ένας σημαντικός στόχος θεραπείας για τη μείωση των πιθανών κινδύνων για την υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Robert Ross από το Queen’s University, στο Κίνγκστον του Καναδά και οι συν-συγγραφείς συνοψίζουν τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μόνο ο ΔΜΣ δεν επαρκεί για την εκτίμηση του καρδιομεταβολικού κινδύνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Για παράδειγμα, αν και πολλά άτομα με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία αναπτύσσουν καρδιομεταβολικές ασθένειες, όπως σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακές παθήσεις, άλλα παραμένουν μεταβολικά υγιή.

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η περιφέρεια της μέσης, ως ένα μέτρο του κοιλιακού λίπους, θα πρέπει να υπολογίζεται παράλληλα με τον ΔΜΣ ως ζωτικό σημάδι για την ταξινόμηση της παχυσαρκίας. Επίσης, αναφέρουν ότι οι κλινικά σημαντικές μειώσεις της περιφέρειας της μέσης μπορούν να επιτευχθούν με παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και ζητούν οι επαγγελματίες υγείας να εκπαιδεύονται για να μετρούν σωστά την περιφέρεια της μέσης ενός ανθρώπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περίμετρος της μέσης μπορεί να μειωθεί με την άσκηση. Για παράδειγμα, ο Robert Ross και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μια μελέτη περιλαμβάνοντας 300 συμμετέχοντες οι οποίοι ακολούθησαν διαφορετικά επίπεδα άσκησης: χαμηλή κατά την οποία καίγονταν 180 θερμίδες ανά συνεδρία για τις γυναίκες και 300 θερμίδες για τους άνδρες και υψηλή κατά την οποία καίγονταν 360 θερμίδες ανά συνεδρία για τις γυναίκες και 600 θερμίδες για τους άνδρες. Ο διπλασιασμός της δαπάνης ενέργειας δεν οδήγησε σε διαφορά στη μείωση της περιφέρειας της μέσης, ωστόσο, όλες οι ομάδες παρέμβασης μείωσαν σημαντικά την περιφέρεια μέσης, κατά περίπου 5 εκατοστά.

Συνοπτικά, στην παρούσα μελέτη, οι συγγραφείς αναφέρουν ότι ο συνδυασμός του ΔΜΣ και της περιμέτρου μέσης μπορεί να προσδιορίσει τον κίνδυνο λόγω παχυσαρκίας πολύ καλύτερα από κάθε μέτρο ξεχωριστά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης