Ζήσης Ψάλλας

Καθώς η πανδημία έχει οδηγήσει σε lockdown, λιγότεροι από εμάς θα συναντηθούμε με τις οικογένειές μας και τους φίλους μας για να γιορτάσουμε αυτά τα Χριστούγεννα. Όμως οι ανθρώπινοι δεσμοί παραμένουν βασικοί για τη συναισθηματική και σωματική υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παράγοντες του τρόπου ζωής όπως η άσκηση, η διατροφή και ο ύπνος επηρεάζουν την υγεία μας» δήλωσε η δρ Julianne Holt-Lunstad, καθηγήτρια Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Brigham Young, στη Γιούτα. «Τώρα που βρισκόμαστε σε πανδημία και πρέπει να περιορίσουμε τις κοινωνικές μας επαφές, συνειδητοποιούμε πόσο σημαντικές είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Σχετίζονται όχι μόνο με τη συναισθηματική αλλά και τη σωματική ευεξία» ανέφερε επίσης.

Η επιστήμη, λένε οι ειδικοί, είναι ξεκάθαρη. Το 2010, η Holt-Lunstad ηγήθηκε μιας μετα-ανάλυσης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Medicine περιλαμβάνοντας 148 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 300.000 άτομα. Έδειξε ότι η μοναξιά και οι κακές κοινωνικές σχέσεις ήταν παράγοντας κινδύνου θνησιμότητας όσο το κάπνισμα.

Η έρευνα έχει καταγράψει ότι οι παντρεμένοι που περιγράφουν τον γάμο τους ως ευτυχισμένο ζουν περισσότερα χρόνια. Μια μελέτη του Χάρβαρντ για τους άνδρες που ξεκίνησε το 1938 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα διαπίστωσε ότι οι θετικές κοινωνικές σχέσεις στη μέση ηλικία προέβλεπαν την υγεία 30 χρόνια αργότερα, καλύτερα και από τα επίπεδα της χοληστερόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι λογικό να μπορείς να είσαι πιο ευτυχισμένος όταν υπάρχουν ανθρώπινες σχέσεις» δήλωσε ο Robert Waldinger, καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ο οποίος είναι επικεφαλής της 82χρονης μελέτης. «Γνωρίζουμε ότι το μυαλό και το σώμα είναι συνδεδεμένα. Εάν θέλετε να φροντίσετε τον εαυτό σας σωματικά και να ζήσετε περισσότερο, προσπαθήστε να παραμείνετε συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους. Και μελέτες άλλων πληθυσμών, σε όλο τον κόσμο, έχουν βρει το ίδιο πράγμα».

Σε αυτή τη χρονιά της καραντίνας, της απομόνωσης και των λιγότερων ταξιδιών, η διατήρηση των σχέσεων είναι ακόμα πιο σημαντική. Η καλλιέργεια δεσμών μεταξύ φίλων και οικογενειών κορυφώνεται στις διακοπές των Χριστουγέννων που αποτελούν μια πρόκληση για φέτος. «Οι άνθρωποι κάνουν ήδη δημιουργικά πράγματα για να διατηρήσουν τις σχέσεις τους όπως τα κοκτέιλ και δείπνα στο Zoom» δήλωσε ο Waldinger. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης