Το διογκωμένο έντερο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο να νιώθουμε πλήρεις, σύμφωνα με εργαστηριακή έρευνα που διεξήχθη από τον νευροεπιστήμονα Zachary Knight, αναπληρωτή καθηγητή στο  University of California, στο Σαν Φρανσίσκο.

Τα χιλιάδες αισθητήρια νεύρα που εμπλέκονται στη συλλογή πληροφοριών από το στομάχι και το έντερο έχουν πολλούς διαφορετικούς τύπους και όλα τους μεταδίδουν μηνύματα στον εγκέφαλο μέσω της ίδιας γιγάντιας δέσμης που ονομάζεται πνευμονογαστρικό νεύρο (vagus nerve).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες μπορούν να εμποδίσουν ή να τονώσουν τη δραστηριότητα αυτής της δέσμης νεύρων και να αλλάξουν την όρεξη των ζώων, αλλά δεν ξέρουν ποιες τελικές απολήξεις είναι κυρίως υπεύθυνες για την αλλαγή.

Η ομάδα του Knight, με επικεφαλής τον μεταδιδακτορικό ερευνητή Ling Bai, χαρτογράφησε ολοκληρωτικά τις μοριακές και ανατομικές ταυτότητες των νευρώνων του πνευμονογαστρικού νεύρου. Αυτός ο νέος χάρτης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell, επέτρεψε στους ερευνητές να διεγείρουν επιλεκτικά διάφορους τύπους παρασυμπαθητικών νευρώνων σε ποντίκια, αποκαλύπτοντας ότι οι αισθητήρες του εντερικού τεντώματος είναι ικανοί να σταματούν ακόμη και πεινασμένους ποντικούς από το να θέλουν να φάνε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι το μεγαλύτερο νευρικό μονοπάτι που μεταδίδει πληροφορίες από το έντερο στον εγκέφαλο, αλλά οι ταυτότητες και οι λειτουργίες των συγκεκριμένων νευρώνων που στέλνουν αυτά τα σήματα δεν είχαν κατανοηθεί καλά.

Για να μάθουν πώς αυτοί οι διάφοροι τύποι νεύρων του εντέρου ελέγχουν την όρεξη, ο Bai και η ομάδα του χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται optogenetics, η οποία επιτρέπει την επιλεκτική διέγερση των νευρώνων από το φως. Αυτό έκανε τα πεινασμένα ποντίκια να σταματήσουν να τρώνε.

Τα ευρήματα προτείνουν επίσης μια πιθανή εξήγηση στο γιατί η βαριατρική χειρουργική επέμβαση -που εκτελείται για την αντιμετώπιση της ακραίας παχυσαρκίας μειώνοντας το μέγεθος του εντέρου- είναι τόσο μυστηριωδώς αποτελεσματική στην προαγωγή της μακροπρόθεσμης όρεξης και της μείωσης του σωματικού βάρους.

Οι ερευνητές έχουν υποψιαστεί ότι ένας λόγος για τον οποίο αυτή η χειρουργική επέμβαση είναι τόσο εκπληκτικά αποτελεσματική για την παρεμπόδιση της πείνας είναι ότι κάνει να πηγαίνουν γρήγορα οι τροφές από το στομάχι στο έντερο. Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα γρήγορα εισερχόμενα τρόφιμα τεντώνουν το έντερο, ενεργοποιώντας έτσι τους αισθητήρες τεντώματος και μπλοκάροντας τη σίτιση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης