Θάνος Ξυδόπουλος

Tο λεγόμενο «καφέ λίπος» αλληλεπιδρά με την ορμόνη εντέρου σεκρετίνη στα ποντίκια για να αναμεταδώσει διατροφικά σήματα σχετικά με το αίσθημα πληρότητας στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell, από Γερμανούς και τη Φινλανδούς ερευνητές. 

“Βρήκαμε μια σύνδεση μεταξύ του εντέρου, του εγκεφάλου και του καφέ λιπώδους ιστού, αποκαλύπτοντας μια άγνωστη μέχρι τώρα πλευρά του σύνθετου ρυθμιστικού συστήματος που ελέγχει το ενεργειακό ισοζύγιο”, είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Martin Klingenspor, πρόεδρος της μοριακής διατροφικής ιατρικής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

Στη μελέτη, τα πεινασμένα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε σεκρετίνη είχαν καταστολή της όρεξης. Η έγχυση των ποντικών με σεκρετίνη αύξησε επίσης την ποσότητα της θερμότητας που παρήγαγε το καστανό τους λίπος. Ωστόσο, τα ποντίκια με αδρανοποιημένο καφέ λίπος δεν παρουσίασαν την ίδια καταστολή της όρεξης όταν εγχύθηκαν με την ορμόνη – υποδηλώνοντας ότι είναι η επίδραση της σεκρετίνης στον καφέ λιπώδη ιστό που προκαλεί την αίσθηση της πληρότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης τα επίπεδα της σεκρετίνης μετρήθηκαν σε 17 ανθρώπους. Σε μελέτη που έγινε στη Φινλανδία, η κατανάλωση του οξυγόνου από τον καφέ λιπώδη ιστό και η πρόσληψη λιπαρών οξέων μετρήθηκαν στο αίμα των συμμετεχόντων μετά από ολονύκτια νηστεία και 30-40 λεπτά μετά ένα γεύμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υψηλότερα επίπεδα σεκρετίνης στο αίμα αντιστοιχούσαν σε περισσότερο μεταβολικά ενεργό καφέ λίπος.

Ο Klingenspor λέει ότι μια μέρα, ίσως μάθουμε αρκετά για τη σύνδεση σεκρετίνης και καφέ λίπους. Ίσως κάποιες τροφές να αυξάνουν την παραγωγή σεκρετίνης. Πιστεύει ότι ο ρόλος του καφέ λίπους στον έλεγχο της πείνας τον καθιστούν έναν ιδιαίτερα ελκυστικό στόχο για νέες προσεγγίσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η στόχευση του καφέ λίπους μέσω της σεκρετίνης θα μπορούσε να αποτελέσει μια υπόσχεση για ενδεχόμενες μελλοντικές διατροφικές ή φαρμακολογικές παρεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης