Θάνος Ξυδόπουλος

Οι άνθρωποι που αγωνίζονται να αναρρώσουν από τη νόσο COVID-19 θα μπορούσαν να παλεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα με τον SARS-CoV-2 διότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα ίσως να εμπλέκεται με άλλους ιούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τότε που οι ασθενείς άρχισαν να αναφέρουν μεγάλη διάρκεια της νόσου COVID-19, πολλά από τα παρατεταμένα συμπτώματά τους, όπως κόπωση και ομίχλη εγκεφάλου, συγκρίθηκαν με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή τη μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα (CFS/ME). Νέα έρευνα δείχνει ότι αυτό δεν είναι τυχαίο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, και οι δύο χρόνιες ασθένειες μπορεί να έχουν παρόμοιες ρίζες.

Μια πρόσφατη μελέτη μεταξύ 185 ασθενών με COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσε ότι η πλειονότητα αυτών που είχαν μακράς διάρκειας συμπτώματα ήταν θετικοί για επανενεργοποίηση του ιού Epstein-Barr (EBV). 

Ο EBV είναι μια από τις πιο κοινές ιογενείς λοιμώξεις. Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο προσβάλλονται από τον ιό κάποια στιγμή στη ζωή τους και μετά τη φάση της οξείας μόλυνσης, μια ανενεργή εκδοχή του ιού κολλάει στο σώμα για μια ζωή. Μερικές φορές, ο ιός Epstein-Barr μπορεί να επανενεργοποιηθεί και να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη, όπως κατά τη διάρκεια περιόδων ψυχολογικού ή φυσιολογικού στρες. Αυτό μπορεί να γίνεται πιο συχνά κατά τα διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κάναμε ορολογικές δοκιμές για τον ιό Epstein-Barr σε ασθενείς με COVID-19 τουλάχιστον 90 ημέρες μετά τη θετική εξέταση για λοίμωξη SARS-CoV-2, συγκρίνοντας τα ποσοστά επανενεργοποίησης του ιού Epstein-Barr σε εκείνους με μακρά συμπτώματα COVID και εκείνους που δεν αντιμετώπισαν ποτέ μακροχρόνια συμπτώματα COVID», ανέφερε ο βιολόγος Jeffrey Gold του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Διαπιστώσαμε ότι πάνω από το 73% των ασθενών με COVID-19 που αντιμετώπιζαν μακροχρόνια συμπτώματα ήταν επίσης θετικοί για επανενεργοποίηση του EBV».

Επιπλέον, πολλά από τα αναφερόμενα συμπτώματα είναι πολύ παρόμοια με αυτά που προκύπτουν από την επανενεργοποίηση του EBV, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής κόπωσης, των συχνών δερματικών εξανθημάτων και του φαινομένου Raynaud, το οποίο προκαλεί μειωμένη ροή αίματος στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Αυτά τα συμπτώματα υπάρχουν στην μακράς διάρκειας COVID.

Παρόλο που το μέγεθος του δείγματος που μελετήθηκε είναι πολύ μικρό, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι πολλά μακροχρόνια συμπτώματα COVID ενδέχεται να μην προέρχονται από τον ίδιο τον SARS-CoV-2, αλλά από την επανενεργοποίηση του EBV, που πιθανώς προκλήθηκε από τη διαδεδομένη φλεγμονή του COVID-19.

Μεταξύ όλων των 185 τυχαία επιλεγμένων ασθενών με COVID-19, οι ερευνητές βρήκαν ότι σχεδόν το ένα τρίτο αντιμετώπισε συμπτώματα που κράτησαν για μήνες, μερικές φορές ακόμη και περισσότερο από ένα χρόνο.

Σε ένα τυχαίο δείγμα των ανθρώπων της μελέτης, σχεδόν το 67% όσων είχαν μακρά νόσο έδειξαν αντισώματα για την επανενεργοποίηση του EBV στο αίμα τους. Ταυτόχρονα, μόνο το 10% των ασθενών χωρίς μακροχρόνια συμπτώματα βρέθηκαν θετικοί για επανενεργοποίηση του EBV.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης μια δεύτερη ομάδα ανθρώπων των οποίων οι διαγνώσεις COVID-19 είχαν ληφθεί 21-90 ημέρες πριν. Και εδώ, η αναλογία επανενεργοποίησης του EBV ήταν παρόμοια. «Βρήκαμε παρόμοια ποσοστά επανενεργοποίησης του EBV σε εκείνους που είχαν μακροχρόνια συμπτώματα COVID για μήνες, όπως σε εκείνους με μακρά συμπτώματα COVID που ξεκίνησαν μόλις εβδομάδες μετά τη θετική εξέταση για τον COVID-19», λέει ο μοριακός μικροβιολόγος David Hurley από το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας. «Αυτό μας έδειξε ότι η επανενεργοποίηση του EBV πιθανότατα συμβαίνει ταυτόχρονα ή σύντομα μετά τη μόλυνση από τον COVID-19».

Νωρίτερα φέτος στο Γουχάν της Κίνας, οι ερευνητές βρήκαν επίσης στοιχεία ότι η επανενεργοποίηση του EBV μπορεί να σχετίζεται με τον COVID-19 στα πρώτα του στάδια. Μέσα σε δύο εβδομάδες από τη μόλυνση από COVID-19, πάνω από το 50% των 67 ασθενών με COVID-19 έδειξαν σημάδια επανενεργοποίησης του EBV. Αυτή η συν-μόλυνση συσχετίστηκε με πιο σοβαρά συμπτώματα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αξίζει ο έλεγχος των νέων ασθενών με COVID για αντισώματα EBV. Εάν αυτοί οι ασθενείς εμφανίσουν σημάδια επανενεργοποίησης του EBV, θα μπορούσαν ενδεχομένως να λάβουν περαιτέρω ιατρική θεραπεία για να τους προστατεύσουν από τον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών ή μακρών μορφών COVID-19.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης