Ζήσης Ψάλλας

Η υπερκατανάλωση τροφής προκαλεί στρες και βλάβες στα κύτταρα του σώματος και του εγκεφάλου. Αυτή η βλάβη οδηγεί σε αποκρίσεις του ανοσοποιητικού συστήματος που έχουν ένα ευρύ φάσμα επιδράσεων. Για παράδειγμα, στον υποθάλαμο, το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει, μεταξύ άλλων, το φαγητό και τη σωματική δραστηριότητα, η φλεγμονή προκαλεί προβλήματα που επηρεάζουν τη ρύθμιση του σωματικού βάρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φλεγμονή του εγκεφάλου παίζει σαφώς σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της παχυσαρκίας αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι μια από τις πρωταρχικές αιτίες της παχυσαρκίας. Η έναρξη της φλεγμονής του εγκεφάλου συμπίπτει με άλλες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα και στον εγκέφαλο ως αποτέλεσμα υπερκατανάλωσης τροφής και αύξησης του βάρους. Αλλά εάν η φλεγμονή του εγκεφάλου προκαλεί στην πραγματικότητα την ανάπτυξη της παχυσαρκίας δεν είναι ακόμη σαφές. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, ωστόσο, δείχνουν ότι η ενεργοποίηση ενός συγκεκριμένου τύπου ανοσοκυττάρων του εγκεφάλου που ονομάζονται μικρογλοία, ξεκινά μια σειρά γεγονότων που πράγματι οδηγεί σε παχυσαρκία.

Στη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια. Διαπίστωσαν ότι η αλλαγή της δραστηριότητας στα μικρογλοία του υποθαλάμου επέτρεψε τον έλεγχο του σωματικού βάρους των ποντικών ανεξάρτητα από τη διατροφή τους.

Οι ερευνητές μείωσαν είτε τον αριθμό των μικρογλοιών είτε τη δραστηριότητά τους. Διαπίστωσαν ότι και οι δύο χειρισμοί επέφεραν μείωση της αύξησης βάρους που προέκυψε από την τοποθέτηση των ποντικών σε μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, κατά 50%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές επηρέασαν τη δραστηριότητα των μικρογλοίων, μέσω φαρμάκων. Διαπίστωσαν ότι η αύξηση της δραστηριότητας προκάλεσε παχυσαρκία ακόμη και σε ποντίκια που βρίσκονταν υπό κανονική διατροφή. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα εκπληκτικό. Το γεγονός ότι η παχυσαρκία μπορεί να προκληθεί από τα μικρογλοία -και όχι μέσω των νευρώνων- είναι μια ένδειξη του πόσο έντονα αυτά τα υποστηρικτικά κύτταρα του εγκεφάλου μπορούν να ασκήσουν έλεγχο επί βασικών λειτουργιών.

Συνεπώς, η τεχνητή φλεγμονή του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία στα ποντίκια. Αυτό δεν αποδεικνύει ότι η φυσική, εγκεφαλική φλεγμονή που προκαλείται από τη διατροφή προκαλεί παχυσαρκία στον άνθρωπο αλλά η μελέτη δείχνει ότι αυτή η ιδέα αξίζει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης