Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν τα υπάρχοντα εμβόλια κατά του κορωνοϊού παρέχουν επαρκή προστασία απέναντι στην υψηλής μεταδοτικότητας παραλλαγή Όμικρον παρότι οι παρασκευαστές των εμβολίων δημιουργούν σκευάσματα της επόμενης γενιάς.

Η τελευταία τεχνική έκθεση του Οργανισμού στοχεύει στο να απαντήσει ορισμένα από τα πιο καίρια ερωτήματα σχετικά με την έντονα μεταλλαγμένη παραλλαγή Όμικρον, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο, όπως για τη βαρύτητά της, τη μεταδοτικότητα και την ικανότητά της να ξεφεύγει από την εμβολιαστική κάλυψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, ορίζει τις προτεραιότητες για τα κράτη μέλη του.

Ωστόσο, η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ δεν έχει άμεση απάντηση σε ένα από τα καίρια ερωτήματα σχετικά με το αν απαιτείται τώρα ένα εμβόλιο ειδικά για την παραλλαγή Όμικρον.

«Περαιτέρω έρευνα απαιτείται για την καλύτερη κατανόηση της δυνατότητας ανοσολογικής διαφυγής της Όμικρον από τα εμβόλια και την ανοσία μέσω της φυσικής νόσησης και της απόκρισης της Όμικρον στα εμβόλια», όπως αναφέρεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας αξιωματούχος του ΠΟΥ δήλωσε νωρίτερα ότι το ζήτημα αυτό απαιτεί «παγκόσμιο συντονισμό» και ότι δεν θα πρέπει να αποφασίσουν γι’ αυτό μόνο οι παρασκευάστριες εταιρείες των εμβολίων.

Κάποιες εταιρείες ήδη παρασκευάζουν εμβόλια της επόμενης γενιάς που στοχεύουν στην υψηλά μεταδιδόμενη παραλλαγή που για πρώτη φορά εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ.

Τη Δευτέρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά δήλωσε ότι ένα εμβόλιο που στοχεύει στην παραλλαγή Όμικρον της Covid θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο και η εταιρεία έχει ήδη αρχίσει να παράγει τις δόσεις.

Η ανταγωνίστρια της Pfizer, η Moderna, επίσης εργάζεται για την παρασκευή ενός υποψήφιου εμβολίου που θα καλύπτει την παραλλαγή Όμικρον, αλλά είναι μάλλον απίθανο να είναι διαθέσιμο μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Μια τεχνική ομάδα εργασίας του ΠΟΥ μελετά τη σύνθεση του εμβολίου τις τελευταίες εβδομάδες και αναμένεται να προβεί σε περισσότερες ανακοινώσεις αργότερα σήμερα, Τρίτη, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του Οργανισμού.

Επιπλέον δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην Όμικρον και την αναγκαιότητα να υπάρξουν εμβόλια παρασκευασμένα ειδικά γι’ αυτή την παραλλαγή θα είναι διαθέσιμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

Ο Οργανισμός κάλεσε τις χώρες και τους εταίρους να μελετήσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και την επίδρασή τους.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι ο ομόλογος και ο ετερόλογος εμβολιασμός (δηλαδή, η ανάμειξη διαφορετικών εμβολίων) με ενισχυτική δόση αυξάνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου εναντίον της Όμικρον και της συμπτωματικής νόσησης σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα, αλλά μια μελέτη έχει δείξει μειούμενη αποτελεσματικότητα των αναμνηστικών δόσεων εναντίον της συμπτωματικής νόσησης που προκαλεί η Όμικρον.

Ανάλυση που έχει κάνει η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δείξει ότι οι ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου παρέχουν υψηλά επίπεδα προστασίας στους ηλικιωμένους απέναντι στη σοβαρή νόσηση από την Όμικρον, αλλά η διάρκεια της προστασίας απέναντι στην ήπια συμπτωματική μόλυνση είναι πιο βραχύβια και μειώνεται στο περίπου 30% έπειτα από περίπου τρεις μήνες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης