Ζήσης Ψάλλας

Το αλκοόλ έχει άμεση επίδραση στον καρδιακό ρυθμό, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης επεισοδίου κολπικής μαρμαρυγής, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στην 70η ετήσια επιστημονική συνεδρία του American College of Cardiology.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές κατέγραψαν 100 ασθενείς με παροξυσμική ή διαλείπουσα κολπική μαρμαρυγή, η οποία τείνει να σταματά σε σύντομο χρονικό διάστημα (σε αντίθεση με τη χρόνια κολπική μαρμαρυγή). Οι ασθενείς στη μελέτη ήταν 64 ετών κατά μέσο όρο και η πλειοψηφία ήταν άνδρες (80%). Το ιατρικό ιστορικό, τα φάρμακα και οι συνήθειες του τρόπου ζωής αξιολογήθηκαν.

Κάθε συμμετέχων εφοδιάστηκε με ένα φορητό όργανο ελέγχου της καρδιάς του που παρακολουθούσε συνεχώς τον καρδιακό ρυθμό και έναν αισθητήρα αστραγάλου για να εντοπίσει πότε καταναλώθηκαν περισσότερα από δύο έως τρία ποτά σε μια δεδομένη περίσταση. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πατήσουν ένα κουμπί στο όργανο ελέγχου της καρδιάς κάθε φορά που είχαν ένα αλκοολούχο ποτό. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης εξετάσεις αίματος που μετρούν την κατανάλωση αλκοόλ τις προηγούμενες εβδομάδες για να επιβεβαιώσουν τα αυτοαναφερόμενα περιστατικά κατανάλωσης αλκοόλ. Συνολικά, πάνω από τους μισούς (56) είχαν ένα επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής κατά τη διάρκεια της μελέτης των τεσσάρων εβδομάδων.

Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές σχετικά με τον δυνητικά προστατευτικό ρόλο του αλκοόλ στην υγεία της καρδιάς, ακόμα και όταν χρησιμοποιείται με μέτρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχει η συμβατική σοφία ότι το λίγο αλκοόλ είναι καλό στην καρδιά, με βάση μελέτες παρατήρησης, αλλά σχετίζεται με στεφανιαία νόσο και καρδιακή προσβολή. Αυτά τα νέα δεδομένα παρουσιάζουν ένα ενδιαφέρον αίνιγμα σχετικά με τους συνολικούς κινδύνους έναντι των οφελών του αλκοόλ με μέτρο. Αλλά οι ερευνητές είπαν ότι τα δεδομένα είναι πολύ σαφή. Όσοι πίνουν περισσότερο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και θανάτου”.

Πάντως, εκείνοι που δεν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο βλαβερών επιπτώσεων από το αλκοόλ ενδέχεται να ωφεληθούν από τη μέτρια κατανάλωσή του. Η γενική σύσταση για την καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ είναι όχι πάνω από ένα τυπικό ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και όχι πάνω από δύο για τους άνδρες.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης