Ζήσης Ψάλλας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι δεν αναπτύσσουν όλοι οι παχύσαρκοι προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Από την άλλη πλευρά, τα άτομα με «φυσιολογικό» ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) δεν έχουν ανοσία από διαβήτη ή καρδιακή νόσο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας καλύτερος προγνωστικός παράγοντας της μελλοντικής υγείας μπορεί να βρεθεί από μια σταγόνα αίματος. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Cell Metabolism δείχνει ότι η μέτρηση των μεταβολιτών (ουσίες που εμπλέκονται στον μεταβολισμό) σε ένα δείγμα αίματος μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο ενός ατόμου να γίνει παχύσαρκος (και μη υγιής) με ακρίβεια 80%-90%. 

Για την παρούσα μελέτη αναλύθηκαν δεδομένα από σχεδόν 2.000 μεσήλικες διδύμους από τον πληθυσμό στο TwinsUK. Αυτοί οι δίδυμοι παρακολουθούνταν για 13 χρόνια κατά μέσο όρο με εξετάσεις αίματος, μετρήσεις βάρους και ύψους και για γονιδιακές αλληλουχίες. Οι εξετάσεις επαναλήφθηκαν σε 427 Αμερικανούς για σύγκριση.

Αν και πολλές μελέτες έχουν δείξει τη σημασία των γονιδίων στον επηρεασμό της παχυσαρκίας, και έχουν βρεθεί πάνω από 100 γονίδια, εξηγούν λιγότερο από το 2% του γιατί οι άνθρωποι διαφέρουν στον ΔΜΣ, επομένως είναι άχρηστες για μεμονωμένη πρόβλεψη μελλοντικής παχυσαρκίας. Εξετάστηκαν περίπου 1.000 μεταβολίτες του αίματος, που μετρήθηκαν από μια σταγόνα πλάσματος αίματος. Το ένα τρίτο συσχετίστηκε με αύξηση βάρους και παχυσαρκία. Από αυτούς, 49 μεταβολίτες συνδέθηκαν επίσης έντονα με αυξήσεις βάρους και παχυσαρκίας, δείχνοντας την αξιοπιστία τους ως δείκτες.

Αυτοί οι μεταβολίτες επέτρεψαν την πρόβλεψη της παχυσαρκίας αρκετά καλά (εξηγώντας πάνω από 50% της διακύμανσης). Μερικοί παχύσαρκοι είχαν υγιές προφίλ μεταβολιτών και κάποιοι με φυσιολογικό βάρος είχαν ανθυγιεινό προφίλ.

Όσοι είχαν φυσιολογικό ΔΜΣ αλλά ανθυγιεινό προφίλ μεταβολιτών είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι τα επόμενα 10 χρόνια και είχαν 200%-400% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Επίσης, υπήρχε αυξημένος κίνδυνος πολλών άλλων κοινών ιατρικών καταστάσεων, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, μη φυσιολογικά λιπίδια, αντίσταση στην ινσουλίνη και αυξημένο λίπος γύρω από την κοιλιά.

Η ποιότητα, και όχι μόνο η ποσότητα, της διατροφής, είναι σημαντική για τη μείωση του μελλοντικού κινδύνου παχυσαρκίας και των συνεπειών της στην υγεία. Πρέπει να δίνουμε προσοχή όχι μόνο στη ζυγαριά αλλά και στον μεταβολισμό του σώματός μας, στα θρεπτικά συστατικά και στο μικροβίωμά μας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης