Ζήσης  Ψάλλας

Ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη ή υψηλής αρτηριακής πίεσης αυξάνεται καθώς οι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι σε αυξημένο θόρυβο λόγω κυκλοφορίας. Για κάθε αύξηση 10 ντεσιμπέλ στον μέσο θόρυβο της κυκλοφορίας παρατηρήθηκε αύξηση 8% στις νέες περιπτώσεις διαβήτη και αύξηση 2% στις νέες περιπτώσεις υψηλής αρτηριακής πίεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό ήταν το εύρημα των επιστημόνων που διενήργησαν μια μελέτη σε πάνω από 1 εκατομμύριο κατοίκους του Τορόντο ηλικίας 35-100 ετών για μια περίοδο 15 ετών.

Το 2013 μια δανική μελέτη (Environmental Health Perspectives) διαπίστωσε ότι κάθε αύξηση του θορύβου οδικής κυκλοφορίας κατά 10 ντεσιμπέλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Το 2017, οι ερευνητές ανέφεραν σχέση μεταξύ της έκθεσης στον θόρυβο των δρόμων, των σιδηροδρόμων και του αεροπλάνου και των σοβαρών διαγνώσεων υπέρτασης που οδήγησαν σε καρδιακές παθήσεις.

Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά για διάφορους λόγους, δήλωσε ο Δρ. Richard C. Becker, καθηγητής ιατρικής, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη. Ο Becker επισήμανε ότι οι άνθρωποι ζουν όλο και περισσότερο σε αστικές περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Becker είπε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν τα επίπεδα θορύβου όταν αναζητούν ένα μέρος για να ζήσουν και όσοι ζουν σε μια θορυβώδη περιοχή να ελαχιστοποιούν την έκθεσή τους εγκαθιστώντας παράθυρα με διπλά τζάμια και προσθέτοντας ηχομόνωση. Διευκρίνισε ακόμη ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται μέσω ισχυρών σειρήνων και άλλων αστικών θορύβων μπορούν να βιώσουν μια αντίδραση στρες. «Θα μπορούσαν να διαταραχθούν τα κρίσιμα μέρη του κύκλου του ύπνου ή να υπάρξουν αντανακλαστικά σε κάτι που ο εγκέφαλος ερμηνεύει ως δυνητικά επιβλαβές» δήλωσε.

Απαιτούνται επιπλέον έρευνες για τη διευκρίνιση των επιπτώσεων του θορύβου στην υγεία, ιδίως σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι προσπάθειες δημόσιας υγείας για τη μείωση της έκθεσης του θορύβου μπορούν να προωθήσουν ένα ποιοτικό περιβάλλον κατοικιών, συμβάλλοντας στην καλύτερη υγεία και ευημερία και σε μια υγιέστερη πόλη.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης