Ζήσης Ψάλλας

Η υψηλή ή η χαμηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος μπορεί να επιδεινώσει ορισμένες καταστάσεις υγείας.Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), μια πάθηση των πνευμόνων που περιλαμβάνει τη βρογχίτιδα και το εμφύσημα, έχει συνδεθεί με υψηλότερες θερμοκρασίες περιβάλλοντος, οι οποίες ενδεχομένως προκαλούν φλεγμονή ή οξειδωτικό στρες Οι μελέτες συνδέουν επίσης τον κρύο καιρό με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μετεωρολόγοι πρότειναν να χρησιμοποιηθούν δύο δείκτες που ονομάζονται φυσιολογικός ισοδύναμος δείκτης θερμοκρασίας και παγκόσμιος θερμικός δείκτης κλιματικών συνθηκών, οι οποίοι περιλαμβάνουν όλες τις σχετικές μετεωρολογικές παραμέτρους που διαμορφώνουν τον καιρό.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που έγινε από τον καθηγητή μετεωρολογίας Andreas Matzarakis από το University of Freiburg και την επίκουρη καθηγήτρια Ivy Shiue από το Heriot-Watt University, διαπιστώθηκε, κάνοντας χρήση των δύο προαναφερθέντων δεικτών, ότι η χαμηλότερη θερμοκρασία μεταξύ πληθυσμών που ζουν σε διαφορετικά κλίματα επηρεάζει τα αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα (στεφανιαία νόσος και αρτηριακή πίεση). 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για παράδειγμα, κατά μέσο όρο, υπήρχαν 6 περισσότερες ιατρικές επισκέψεις λόγω στεφανιαίας νόσου και 8 επιπλέον για υπέρταση σε μια ψυχρή ημέρα στη πόλη Πλύμουθ, σε σύγκριση με μια μη ψυχρή ημέρα. Κάθε χρόνο υπάρχουν 165 ημέρες που ταξινομούνται ως ψυχρές, προκαλώντας 990 επιπλέον επισκέψεις λόγω στεφανιαίας νόσου και 1,320 επισκέψεις λόγω υπέρτασης.

Πολλοί ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο, ειδικά ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο, έχουν βρεθεί να παρουσιάζουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης το πρωί και αυτό πιθανώς οφείλεται στη χαμηλότερη θερμοκρασία τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού. Ιάπωνες ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εντατική θέρμανση ενός δωματίου το χειμώνα μείωσε την πίεση του αίματος το πρωί. 

Τέλος, ερευνητές από τις ΗΠΑ βρήκαν σε αρουραίους ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένας νέος τρόπος που εμποδίζει την ανάπτυξη της υπέρτασης. Η έκθεση στο ψύχος οδήγησε σε αύξηση της δραστηριότητας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, κάτι που σχετίζεται με το μονοξείδιο του αζώτου. Η προσθήκη ενός μορίου -αναστολέα συνθετάσης μονοξειδίου του αζώτου- στο πόσιμο νερό μείωσε την ένταση της επίδρασης στους αρουραίους που είχαν εκτεθεί στο ψύχος. Εάν το πείραμα αναπαραχθεί στον άνθρωπο και το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί, αυτό θα μπορούσε να είναι μια σημαντική ανακάλυψη για την ανθρώπινη υγεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης