Ζήσης Ψάλλας

Το εντερικό μικροβίωμα διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά συνολικά είναι γνωστό ότι μια κατάλληλη ισορροπία βασικών μικροβίων συνδέεται με ένα υγιές έντερο. Αυτή η ισορροπία μπορεί να διαταραχθεί από αλλαγές στη διατροφή. Συγκεκριμένα, μια δυτική διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα και λίπη και χαμηλή σε φυτική πρωτεΐνη, έχει συσχετιστεί με μείωση των ποσοτήτων των βακτηρίων στο έντερο που παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας και δευτερογενή χολικά οξέα, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν την παραγωγή μιας σημαντικής πρωτεΐνης, της P-γλυκοπρωτεΐνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η P-γλυκοπρωτεΐνη (P-gp), η πρωτεΐνη που μελετήθηκε σε αυτήν τη μελέτη, επιτρέπει στο έντερο να επικοινωνεί με το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω του τοιχώματος του εντέρου. υποτονική.

Η έρευνα απέδειξε πώς η αντιφλεγμονώδης οδός της P-gp εξισορροπείται συνεχώς με μια προφλεγμονώδη διαδικασία. Αυτά τα αντίθετα μονοπάτια επικοινωνούν για να διατηρήσουν το έντερο υγιές: σε απουσία λοίμωξης η αντιφλεγμονώδης οδός P-gp είναι ενεργή για την καταστολή της περιττής φλεγμονής, ενώ η προφλεγμονώδης οδός είναι έτοιμη να ξεκινήσει μια ανοσολογική απόκριση για την προστασία του εντέρου από μόλυνση. Σε φλεγμονώδεις ασθένειες, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, αυτή η ισορροπία δεν αντιμετωπίζεται καλά.

Τα ευρήματα παρέχουν νέες ευκαιρίες για τη διαχείριση φλεγμονωδών εντερικών ασθενειών. Πιθανές μελλοντικές θεραπείες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την παράδοση συγκεκριμένων βακτηρίων ή βακτηριακών προϊόντων στο έντερο ενός ατόμου ή διατροφικές αλλαγές που θα υποστήριζαν το μικροβίωμα για να προωθήσουν ή να διατηρήσουν την έκφραση της P-gp στο έντερο, προστατεύοντας έτσι από ανεπιθύμητη φλεγμονή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας είναι ότι τώρα γνωρίζουμε τα συγκεκριμένα μόρια που παράγονται από τα βακτήρια του μικροβιώματος και συνδέονται με την P-gp, για ένα υγιές έντερο. Αυτά τα μόρια λειτουργούν από κοινού για να διεγείρουν την P-gp να αυξήσει την απελευθέρωση των ενδοκανναβινοειδών μορίων, τα οποία καταστέλλουν την εντερική φλεγμονή», είπαν οι ερευνητές. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακαλύπτουμε πως όχι μόνο υπάρχει σύνδεση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και της ρύθμισης της P-gp στο έντερο, αλλά ότι δύο κατηγορίες μικροβιακών μορίων συνεργάζονται για να πυροδοτήσουν την έκφραση της P-gp. Αρχίζουμε να κατανοούμε τη σημασία της διατροφής επί της μικροβιακής κοινότητας στο σύνολό της».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης