Θάνος Ξυδόπουλος

Ένα από τα χαρακτηριστικά της νόσου COVID-19 είναι αυτό που ονομάζεται ως «σιωπηλή υποξαιμία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτό το φαινόμενο έχουν σοβαρή πνευμονία με σημαντικά μειωμένα επίπεδα αρτηριακού οξυγόνου στο αίμα (υποξαιμία). Ωστόσο, δεν αναφέρουν δύσπνοια (υποκειμενικό αίσθημα δύσπνοιας) ή αυξημένη αναπνοή, τα χαρακτηριστικά συμπτώματα των ατόμων με υποξαιμία λόγω πνευμονίας ή οποιαδήποτε άλλης αιτίας.

Οι ασθενείς με «σιωπηλή υποξαιμία» συχνά υποφέρουν από ξαφνική ανισορροπία, φτάνοντας σε μια κρίσιμη κατάσταση που μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Κανονικά, τα άτομα (υγιή ή άρρωστα) με υποξαιμία αναφέρουν αίσθημα δύσπνοιας και υψηλότερο ρυθμό αναπνοής, αυξάνοντας έτσι την πρόσληψη οξυγόνου από το σώμα. Αυτός ο αντανακλαστικός μηχανισμός εξαρτάται από τα καρωτιδικά σώματα. Πρόκειται για μικρά όργανα, που βρίσκονται και στις δύο πλευρές του λαιμού δίπλα στην καρωτιδική αρτηρία και ανιχνεύουν την πτώση του οξυγόνου στο αίμα στέλνοτας σήματα στον εγκέφαλο να διεγείρουν το αναπνευστικό κέντρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής της Σεβίλλης με επικεφαλής τον Δρ. Javier Villadiego, έχει προτείνει στο περιοδικό Function ότι η «σιωπηλή υποξαιμία» σε περιπτώσεις COVID-19 θα μπορούσε να προκληθεί από τη μόλυνση του καρωτιδικού σώματος από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Αυτή η υπόθεση, η οποία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για την καινοτομία της και την πιθανή θεραπευτική της σημασία, προέρχεται από πειράματα που έχουν αποκαλύψει υψηλή παρουσία του ενζύμου ECA2, της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα, στο καρωτιδικό σώμα. Σε ασθενείς με COVID-19, ο κορωναϊός κυκλοφορεί στο αίμα.

Επομένως, οι ερευνητές προτείνουν ότι η μόλυνση του ανθρώπινων καρωτιδικών σωμάτων από το SARS-CoV-2 στα αρχικά στάδια της νόσου θα μπορούσε να αλλάξει την ικανότητά τους να ανιχνεύουν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, με αποτέλεσμα την αδυναμία να “ειδοποιήσουν” για πτώση του οξυγόνου στις αρτηρίες.

Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η υπόθεση, η οποία τεστάρεται σε νέα πειραματικά μοντέλα, αυτό θα δικαιολογούσε τη χρήση ενεργοποιητών του καρωτιδικού σώματος ανεξάρτητα από τον μηχανισμό ανίχνευσης του οξυγόνου ως αναπνευστικά διεγερτικά σε ασθενείς με COVID-19

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης