Ζήσης Ψάλλας

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και τα μεταλλικά νανοσωματίδια από τις βελόνες του τατουάζ μπορούν να περάσουν στο σώμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιστήμονες σ’ αυτή τη μελέτη έψαξαν κυρίως τα αλλεργιογόνα χρώμιο και νικέλιο, καθώς και τον σίδηρο. Η προηγούμενη έρευνά τους έδειξε νανοσωματίδια των μετάλλων στους λεμφαδένες, έτσι προσπάθησαν να βρουν τη σχέση μεταξύ αυτών των μετάλλων και των χρωστικών που χρησιμοποιούνται στα μελάνια του τατουάζ. Τα νανοσωματίδια ίσως είναι πιο επικίνδυνα από τα μεγαλύτερα σωματίδια, επειδή έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια ανά όγκο -πράγμα που σημαίνει ότι είναι δυνητικά πιο αποτελεσματικά στην απελευθέρωση τοξικών στοιχείων.

“Αφού μελετήσαμε πολλά δείγματα ανθρώπινων ιστών και βρήκαμε μεταλλικά συστατικά, συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει να υπάρχει κάτι άλλο”, δήλωσε ο Ines Schreiver του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Αξιολόγησης Κινδύνου. “Επίσης, δοκιμάσαμε περίπου 50 δείγματα μελανιού χωρίς να βρούμε τέτοια σωματίδια μετάλλων και βεβαιωθήκαμε ότι δεν είχαμε μολύνει τα δείγματα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του δείγματος. Στη συνέχεια, σκεφτήκαμε να δοκιμάσουμε τη βελόνα και αυτή ήταν η στιγμή Εύρηκα“.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συγχρονισμένος φθορισμός ακτίνων Χ του Synchrotron και η απορρόφηση ακτίνων Χ νανοδέρματος έδειξαν ότι τα μελάνια που περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου -μια λευκή χρωστική ουσία που χρησιμοποιείται συχνά για τη λαμπρότητα των έγχρωμων μελανιών- αποτελούν μια ιδιαίτερη συνεισφορά στο πρόβλημα. Το σκληρό, πυκνό διοξείδιο του τιτανίου λειτουργεί ως σκληρή λειαντική ουσία που αφαιρεί τα σωματίδια της μεταλλικής βελόνας (μια διαδικασία που δεν συμβαίνει όταν ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί μαλακότερο μελάνι).

Διεξήχθη επίσης ηλεκτρονική μικροσκοπία σάρωσης εννέα βελονών. Τρεις σαρώθηκαν πριν από τη χρήση, τρεις μετά από το τατουάζ με αιθάλη σε χοιρινό δέρμα και τρεις σαρώθηκαν μετά από τατουάζ με μελάνι διοξειδίου του τιτανίου σε χοιρινό δέρμα.

“Πέρα ​​από κάθε αμφιβολία, τα σωματίδια μετάλλων προέρχονται από τη βελόνα τατουάζ ως αποτέλεσμα της καθαρής μηχανικής τριβής”, δήλωσε ο Bernhard Hesse του ESRF.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα τι μπορεί να σημαίνει αυτή η ανακάλυψη από την άποψη της υγείας. Θα απαιτηθούν περαιτέρω έρευνες για να καθοριστεί ποιο είναι το αποτέλεσμα των νανοσωματιδίων της βελόνας όταν πρόκειται για ανεπιθύμητες αντιδράσεις που μπορεί να προκύψουν από τατουάζ.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Particle and Fibre Toxicology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης