Θάνος Ξυδόπουλος

Η αντηλιακή προστασία μπορεί να μειώσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες του ήλιου, αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή της βιταμίνης D από το σώμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, σε μια νέα μελέτη οι ερευνητές κατέγραψαν αύξηση της βιταμίνη D στους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας χωρίς σύννεφα, με πολύ υψηλό δείκτη υπεριωδών ακτίνων, ακόμη και όταν τα αντηλιακά χρησιμοποιήθηκαν σωστά και εμπόδισαν το ηλιακό έγκαυμα.

Το φως του ήλιου περιέχει ακτινοβολία UVA και UVB και η τελευταία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της βιταμίνης D. Δύο αντηλιακά με το ίδιο SPF (sun protection factor) συγκρίθηκαν.

Η αντηλιακή κρέμα με υψηλό συντελεστή προστασίας UVA επέτρεψε σημαντικά υψηλότερη σύνθεση βιταμίνης D από το αντηλιακό παράγοντα χαμηλής προστασίας UVA, πιθανόν επειδή επιτρέπει μεγαλύτερη μετάδοση UVB.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα οφέλη από τη χρήση αντηλιακών μπορούν να επιτευχθούν χωρίς να διακυβεύονται τα επίπεδα της βιταμίνης D.

«Το ηλιακό φως είναι η κύρια πηγή της βιταμίνης D. Η αντηλιακή προστασία μπορεί να αποτρέψει τον ηλιακό έγκαυμα και τον καρκίνο του δέρματος, αλλά υπήρξε μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις επιδράσεις των αντηλιακών στην βιταμίνη D», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτη, καθηγητής Antony Young, του King’s College London.

Και πρόσθεσε: «Η μελέτη μας, κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας τέλειων καιρικών συνθηκών στην Τενερίφη, έδειξε ότι τα αντηλιακά, ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται βέλτιστα για την πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων, επέτρεψαν μια εξαιρετική σύνθεση βιταμίνης D».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο British Journal of Dermatology

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης