Μελέτη συνδέει το καφέ λίπος με καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021, 09:40
Μελέτη συνδέει το καφέ λίπος με καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία

Ζήσης Ψάλλας

Ο καφέ λιπώδης ιστός είναι ιδιαίτερα συχνός σε θηλαστικά που πέφτουν σε χειμέρια νάρκη. Είναι επίσης πιο συχνός σε νεογνά. Το καφέ λίπος βοηθάει τα θηλαστικά να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματος όταν κάνει κρύο.

Υπήρξαν πολλές μελέτες σε ποντίκια που εξέτασαν το όφελος που έχει το καφέ λίπος, αλλά σε ανθρώπους η έρευνα ήταν ασαφής. Έχοντας καφέ λίπος φαίνεται να βελτιώνεται ο μεταβολισμός και μπορεί ακόμη και να βοηθάει στην απώλεια βάρους.

Κοιτάζοντας ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων μεταξύ 52.487 συμμετεχόντων που υποβλήθηκαν σε σαρώσεις PET / CT για αξιολόγηση καρκίνου, η ερευνητική ομάδα βρήκε ενδείξεις καφέ λίπους σε λιγότερο από το 10% των περιπτώσεων (5.070 άτομα). Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να είναι μια υποτίμηση λόγω ορισμένων συνθηκών για τους συμμετέχοντες -τους είπαν να αποφύγουν την έκθεση στο κρύο, την άσκηση και την καφεΐνη πριν από τις σαρώσεις, τα οποία έχουν συνδεθεί με τη δραστηριότητα του καφέ λίπους.

Περίπου το 4,6% των ατόμων με καφές λίπος είχαν διαβήτη τύπου 2, ενώ ο αριθμός αυτός ήταν 9,5% στην ομάδα που δεν είχε καφέ λίπος. Ένα παρόμοιο αποτέλεσμα παρατηρήθηκε σε μη φυσιολογικά αποτελέσματα χοληστερόλης -το 18,9% των ατόμων με καφέ λίπος είχαν υψηλή χοληστερόλη, σε σύγκριση με το 22,2% των ατόμων που δεν είχαν καφέ λίπος. Για την υπέρταση, τη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και τη στεφανιαία νόσος υπήρχαν επίσης μικρές θετικές διαφορές για όσους είχαν καφέ λίπος.

Αυτά τα ευρήματα υποστηρίχθηκαν από βελτιωμένες τιμές γλυκόζης στο αίμα, τριγλυκεριδίων και λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας, έγραψαν οι ερευνητές.

Ενώ οι αριθμοί είναι συναρπαστικοί, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το καφές λίπος δίνει ανοσία σε οποιαδήποτε από αυτές τις καταστάσεις. Αλλά υπάρχει μια στατιστική σχέση για μειωμένο κίνδυνο που αξίζει να ερευνηθεί περαιτέρω.

Είναι ενδιαφέρον ότι το καφέ λίπος ήταν ιδιαίτερα προστατευτικό για εκείνους που ήταν παχύσαρκοι. Οι παχύσαρκοι ασθενείς που είχαν καφέ λίπος είχαν παρόμοια επικράτηση μεταβολικών και καρδιακών παθήσεων με τους μη παχύσαρκους ανθρώπους.

Συνολικά, τα ευρήματα υπογραμμίζουν έναν πιθανό ρόλο για τον καφέ λιπώδη ιστό στην προώθηση της καρδιομεταβολικής υγείας.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021, 10:37